Fitoterápia - Bach virágterápia

A fitoterápia a gyógynövényekkel, és azok készítményeivel folytatott kezelés. A Bach virágterápiában a virágokból készített esszenciák lelki működési zavarok korrigálására szolgálnak.

A fitoterápia természetgyógyászati módszerként rendkívül közel áll a természettudományosan orientált gyógyászathoz, sok esetben gyógyszeres kezelés mellett alkalmazzák a gyógynövényes gyógyszerformákat. A fitoterápiának kiemelkedő jelentősége van az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés területén, illetve a közérzetzavarok, betegségek gyógyításában.

A fitoterápia önálló vagy kiegészítő lehetőséget
nyújt bizonyos akut és krónikus betegségek kezelésében, gyógyításában vagy megelőzésében. Ezzel terápiás hézagokat pótol. A szakszerűen összeállított, egyénre szabott gyógytea vagy más gyógynövény alapú készítmény alkalmas a szervezet öngyógyító folyamatainak serkentésére, a gyógyulási folyamat beindítására és támogatására. A fitoterápiát számos területen alkalmazzák:

  • a gyógyszeres kezeléssel egyenértékű módon (de kevesebb mellékhatással) vagy
  • a gyógyszeres terápia mellett, azok hatékonyságát növelve vagy potenciális veszélyeit csökkentve, esetleg egyszerűen csak gyorsítva a gyógyulási folyamatot.
Dr. Edward Bach, angol orvos után a mai napig Bach-virágterápia néven ismert eljárás alapideája rendkívül egyszerű: egy betegség nem akkor gyógyul meg, amikor az összes tünetét eltüntettük, hanem akkor, amikor a betegséget kiváltó és fenntartó ok megszűnik. A Bach virágterápia szerint az ok megszűntetése nélkül a betegség újra meg újra fellángol, s gyarapítja a gyógyíthatatlannak tartott betegségek számát.

A betegség valódi oka sok jelenségben kereshető: környezetszennyezésben, baktériumokban, de ma már egyre inkább elfogadottá válik, hogy minden betegség kialakulásában szerepet játszanak az ember viszonyulásai, érzelmei, motivációi is. Ezt nevezik ma a betegségek pszichoszomatikus elméletének. Dr. Edward Bach csaknem száz évvel ezelőtt felismerte ezt, és kidolgozta a pszichés háttér kezelésének alapelveit és az ehhez szükséges gyógyszereket is, azaz a Bach virágterápiát. A gyógyszerek egyedülálló módon nem a fizikai testre fejtik ki hatásukat, hanem a beteg lelki működéseire, ezáltal gyógyítva a testi tüneteket, amelyek a Bach virágterápia felfogása szerint e lelki működések eredményeképpen alakulnak ki.
Aktuális
Bach-terápiás tippek az őszi időszakra

A Bach-virágterápia egy szelíd és mellékhatásmentes gyógymód. Az eszenciák nem csak testünket gyógyítják, hanem kihatnak lelkiállapotunkra is, ezen keresztül gazdagítják életünket és személyiségünket.


Rólunk írták
A Bach-terápiáról

"Tíz éve találkoztam először a Bach-terápiával. Nagy fokú idegi és fizikai kimerültségemben fordultam ehhez a gyógymódhoz. Néhány hónapos kúra alatt jelentős javulást tapasztaltam. Néhány év múlva fóbiás panaszaim kezelésében is eredményes volt gyógyszerek mellett, később helyett. Felmerülő testi-lelki problémáimra ma is bizalommal és eredményesen használom ezt a módszert." (M. Györgyi, középiskolai tanár)

További vélemények »

Munkatársaink

Publikációink