A kínai orvoslásban szerint a természetben lejátszódó évszakváltás az ember energetikai rendszerében is megtörténik.

Az évszakváltásnak  jelentősége van  a megelőzés szempontjából. Az embernek, mint mikrokozmikus rendszernek, harmóniában kell lennie környezetével, a makrokozmosszal. A makrokozmoszt működtető törvények működtetik az embert is, és a természetben lejátszódó ciklikus változások az ember energetikai működésében is megmutatkoznak.

Ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe. Az évszakok között van 18 nap, amikor ez lejátszódik, és ezt az időszakot Föld évszaknak nevezünk. Ebben az időszakban az előző évszak elhasznált energiái visszaáramlanak a központba, ahol átalakulnak, felfrissülnek, és új erővel feltöltődve, más minőségű energiaként áramlanak ki a központból.

Ebben a 18 napban különleges lehetőségünk van arra, hogy különböző módszerekkel, pl. megfelelő ételek fogyasztásával vagy akupunktúrával segítsük energiáink megújítását, és így csökkenthetjük a következő évszakokra jellemző típusos betegségek kialakulásának esélyét.

A természetben megfigyelhető egyik legnyilvánvalóbb ciklus az évszakok váltakozása. Az európai gondolkozás szerint a tavasz első napja március 21-e, a nyáré június 21-e, az őszé szeptember 23-a, míg a tél december 21-én kezdődik.

A fenti dátumok a kínai rendszerben az évszakok közepének felelnek meg, ami bizonyos szempontból logikusabbnak tűnik. Nézzük meg pl. a június 21-ét, ami a leghosszabb nap az évben, amikor a legnagyobb a fény. Nyugaton ez a nyár első napja, azaz ettől kezdve válnak egyre rövidebbé a nappalok. Keleten ez a nyár kellős közepének felel meg, azaz eddig egyre hosszabbak a napok, innentől kezdenek a nappalok rövidülni.

A kínai gondolkodásmód egyik alapelve az öt elem tana. Ennek alapján minden, ami létezik, felosztható az öt elem szerint, ill. minden létező az öt elem valamelyikéhez tartozik, így például az évszakok, de az emberi szervek és az azokat működtető energiák is.

Kínában öt évszak van, és egy évszak 72 napig tart. Minden évszak az öt elem egyikéhez tartozik. 5×72, így jön ki a kb. 360 napos év.

Minden évszak energiájának van minősége és mennyisége. Például tavasszal, amikor a természet a mély befelé fordulásból szinte robbanásszerűen vált át a kifelé forduló növekedésbe, a Fa elem energiái a meghatározóak, és a hozzá tartozó máj kapja a legtöbb energiát. Nyáron a Tűz elem és a szív, ősszel a Fém elem és a tüdő, míg télen a Víz és a vese a császár az ő évszakában.

De hol van a Föld elem, és a hozzá tartozó Gyomor  Lép rendszere?

Minden évszak végén van 18 nap, amikor az energiák visszatérnek a központba, a Földbe, hogy ott helyreállítódjanak. Az energia négy alkalommal újul meg egy évben, és a megújulás helye minden alkalommal a Föld elem (a szervek között a Gyomor  Lép).

A Föld évszakban, azaz az évszakváltásnak megfelelő 4×18 (72) napban az energiáink a Föld elemben újulnak meg. Ezért ebben a 18 napban van lehetőség arra, hogy energetikai kezeléssel, pl. akupunktúrával, shiatsu masszázzsal, chikunggal stb. elősegítsük az energiák megújulását. Ezzel a kezeléssel megelőzhetjük egy esetleges betegség kialakulását, így ez preventív kezelésnek számít.A kezeléssel a kozmikus csatornákra ráhangolódva tudjuk az emberben lévő energiákat kiegyenlíteni, azaz a többletet kivezetni, a hiányzó energiát feltölteni. Azaz összhangba tudjuk hozni az ember energetikai ciklusát a természet ciklusával.

shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres