Az őszi időszakban érdemes gondolnunk arra, hogy hamarosan véget ér a „gyümölcsszezon”, és egyre kevesebb lehetőség adódik a szervezet vitaminraktárainak feltöltésére. A nyár végével a kockázatok is fokozódnak: a gyerekek hosszú időt töltenek zárt közösségekben, ahol a különböző fertőzések rendkívül gyorsan terjedhetnek, a felnőttek ellenállóképességét a mindennapi stressz gyengíti. Így ismét egyre nagyon szerephez juthatnak a különböző immunerősítő eljárások, ezek között is első helyen a gyógynövények.

Klinikailag is alátámasztott immunstimuláns hatással bír a fehér fagyöngy leveles hajtása, a kasvirághajtás és -gyökér, de ezek mellett számos más, a hétköznapi életben gyakran használt gyógynövény tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben immunstimuláns hatású anyagokat. Ilyenek a cickafarkfű, a palástfű, az orvosi ziliz levele és gyökere, a körömvirág, a zsurló, az orbáncfű, a diólevél, a pemetefű, a kamilla, a tölgyfakéreg vagy akár a gyermekláncfűlevél is. Ezek használatakor érdemes szem előtt tartani, hogy a fehér fangyöngy teája áztatással készítendő, valamint hogy a magas cseranyag-tartalmú teák (diólevél, tölgyfakéreg) túlzott fogyasztása mellékhatásként székrekedést eredményezhet.

Természetesen fontos lehetőség az immunrendszer közvetett serkentésére egyes vitaminok (főképp a C-vitamin) bevitelének növelése (lázas, fertőzéses állapotokban többszörösére nő a szervezet C-vitamin-felhasználása, amit folyamatosan pótolni kell). Azonban a C-vitamin bevitele sem növelhető vég nélkül, ez egyrészt akut mérgezési tüneteket, másrészt (az adag hirtelen csökkenése után) éppen ellentétes hatást (rebound-effect) válthat ki. A C-vitamin pótlására számos természetes lehetőség kínálkozik a mindenki által ismert csikebogyón kívül is, pl. a homoktövis és a fekete ribizke termése.

Az immunrendszer serkentésére felhasználhatók a csípős anyagokat tartalmazó gyógynövények (paprika, fehér és fekete mustármag, tormagyökér, fokhagyma), illetve az izzasztó hatású gyógynövények (pl. a bodzavirág vagy a hársfavirág teája) is.

Mindemellett fontos kihangsúlyozni, hogy az immunerősítő hatású készítmények használata egyértelműen ellenjavallt súlyos szerzett vagy veleszületett immunproblémák (AIDS, genetikai eredetű defektusok), autoimmun-betegségek (poliartritisz) és nagyon magas lázzal járó állapotok esetén. A szerek túladagolása szintén kerülendő, mivel ebben az esetben éppen ellentétes hatást (az immunrendszer elnyomását) váltanak ki.

shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres