Az akupunktúráról

Az akupunktúra nem csupán egy gyógyító módszer, az akupunktúra régi korok Mesterei által ránk hagyott titkok kincsesbányája is egyben. Egy mind a mai napig megfejtésre váró tudomány, de nem abban az értelemben, hogy a modern tudomány eszközeivel igazoljuk hatékonyságát. Az akupunktúrának nincs szüksége arra, hogy a mai tudomány bebizonyítsa, hogy jól működő gyógyító rendszer. Létjogosultsága sok ezer éves sikeres működésében rejlik.

Abban az értelemben megfejtésre váró tudomány, hogy mind a mai napig több ezer éve született írásokat tanulmányozunk, próbáljuk megérteni az akupunktúra működését, s közben meg sem tudjuk közelíteni a régiek tudását, ami valamiért feledésbe merült.

Eredetéről semmit nem tudunk, de fennmaradásáról igen. Egy régi történet szerint a Sárga Császár (Huang Di) megkérte udvari orvosát, hogy írjon le mindent, amit az akupunktúráról és az ember működéséről tud. Azért van erre szükség, mondta, mert a többi orvos úgy látszik elfelejtette a gyógyítás tudományát és már nem foglalkoznak a megelőzéssel, viszont egyre többször kezelik gyógyszerekkel, műtéttel a betegeket. Így született meg a Su Wen és a Ling Su című mű.

Maga az ember egy csodálatosan megépített világ, egy mikrokozmosz, azaz a világegyetem egy kicsinyített mása. A kozmosz szó rendet jelent. De ki az, aki bennünk rendet tart, aki gondoskodik arról, hogy minden sejtünk a megfelelő módon végezze a munkáját? A ránk maradt szövegek alapján a Shen (szellem) az, akitől a sejtek, a szervek és az egész rendszer tudja, hogy mit kell tennie. Akkor vagyunk egészségesek, ha bennünk is rend van. A rend azt jelenti, hogy a Shen mindent megfelelő módon működtet és a Qi – energia – szabadon áramlik.

Ezt a rendet fel tudjuk rúgni helytelen életmóddal, nem megfelelő táplálkozással, vagy akár az érzelmi és gondolati világunkban teremtett káosszal. Ahol az energia keringése megakad, ott valamilyen fájdalom jelentkezik. Más területek pedig energia hiányában nem megfelelően fognak működni. Ez változatos tünetekben nyilvánulhat meg.

Az energia csatornákon kering bennünk, és e csatornák felszíni ágain számos akupunktúrás pont található. Ezek ingerlésével beavatkozhatunk a bennünk keringő energia áramlásába.
Úgy tűnik, módunk van energiáink mennyiségének és minőségének a szabályozására is. Ennek jelentősége a lelki betegségek kezelésében van, mivel érzelmeinket és gondolatainkat is energiák működtetik. Más minőségű energiára van szükségünk a fizikai munkához és másra például a tanuláshoz.

Az akupunktúrás pontba szúrt tűk segítségével tudjuk visszahangolni az emberben lévő energiacsatornákat is, hogy aztán a bennünk élő intelligens erő - belső orvos - elvégezhesse gyógyító munkáját. Egy csatorna a rajta lévő pontokkal hasonló lehet egy gitár húrjához, ami több különböző hangon szólalhat meg attól függően, hogy hol fogjuk le a húrt.

Így tekintve a beteg ember egy lehangolódott hangszer. S bár az orvosnak csak az újrahangolást kell elvégeznie, ez sokszor mégis elengedhetetlen segítség a gyógyulás folyamatában. Ezek után viszont már mindenkinek a saját felelőssége, hogy milyen szimfóniát vagy szerepet játszik az életnek nevezett színpadon.

Dr Németh István