Érzelmeink megtisztítása jógaászanákkal 2.

A légzéstudatosság fontossága ászanagyakorlás közben

Önmagunk egyre mélyebb szinteken való megismerése csak akkor lehetséges, ha engedjük a légzésünket szabadon áramolni végig a jógagyakorlás során. A légzés egy információhordózó eszköz; a tudatosságot és az energiát az elménk tudattalan részeibe szállítja, így válunk képessé arra, hogy meglássuk, mi van legbelül. Aztán a légzés eltávolítja a rendszerünkből azokat az információkat, amiket már nem találunk hasznosnak a belső boldogságunk és a személyiségünk növekedése szempontjából. Az energia áramlása, ami a légzés finom áramában utazik, egyesével kioldja ezeket a csomókat a kilégzéseink segítségével.

A szabadon áramló légzés fenntartásával olyan helyzetbe kerülünk, amiben képessé válunk a felszínre kerülő érzéseink puszta megfigyelésére, anélkül, hogy érzelmileg bevonódnánk vagy megpróbálnánk elmenekülni. Próbáld ki és tapasztald meg, hogyan tudod kioldani bármely negatív érzésedet és érzelmedet, amikbe még oly szorosan kapaszkodsz a sok fájdalom ellenére is! Így tud a gyakorlásunk mély érzelmi megtisztulássá válni. Eleinte lehet, hogy nem lesz könnyű, de végül kiszabadulunk majd önmagunk fogságából.

Néha előfordult, hogy testi fájdalmaim voltak, amik akadályozták a mozdulataimat. Mégsem felejtettem el soha, hogy engedjem a légzésem szabadon és mélyen áramolni akármilyen testhelyzetben voltam éppen.  Lehetséges, hogy a fájdalom, amit a fizikai testünkben érzünk, egy traumatikus esemény pszichoszomatikus tünete. A megszakítás nélküli légzés azért is fontos, mert hatékonyan segíti a fizikai fájdalom valós okának gyógyulását. Ha bármelyik testhelyzetben kellemetlenül érzed magad, ne kényszeríts magad arra, hogy fenntartsd azt! Feküdj le, ülj le, vagy csak válj mozdulatlanná állásban, úgy, ahogy az neked kényelmes! Tartsd fenn az ellazultságodat és figyeld a légzésed szabad áramlását! Fontos megjegyezni itt, hogy a légzés megfigyelésének a helye nem az orrnyílások területén van, hanem:

        1. a has és a köldök központ területén

        2. az oldalakban

        3. és a derék területén.

Akármilyen mozdulatot végzel, a megfigyelésed maradjon végig ezen a területeken. Ez a te munkaállomásod, ahonnan minden mást megfigyelsz.

A légzésfolyam tudatosítása alapvető jótékony hatással bír. Amikor alszunk, akkor a testünk automatikusan engedi, hogy a légzés áramoljon, pedig nem vagyunk ennek tudatában. Ha azonban képessé válunk a légzésünk folyamát alvás közben is tudatosan követni, mentális erőnk olyan szinten fokozódik majd, ami képessé tesz bennünket arra, hogy életünk minőségét jelentős mértékben növeljük az elménk teremtő képességének a felhasználása segítségével.  Kérlek tehát, hogy ne feledd el „mindig engedd, hogy a légzés áramoljon szabadon és mélyen, azáltal, hogy tudatában vagy a folyamatnak!”  Próbáljuk megérteni, hogy az ászanázás nem a fizikai testhelyzet intenzitásáról szól, hanem az elme összpontosításának az intenzitásáról, amit a légzésfolyam állandó tudatossága segít. Kérlek, tanuld meg ászanáid minden lépését, akármilyen apró is az, tudatos folyamattá tenni!

A jóga nem verseny; a jóga az elengedés folyamata

A következő fontos dolog az elme állapota. Nem harcolunk, nem küzdünk, és nem próbálunk bármit is elérni az ászanával. Az egész folyamat nem más, mint az elengedés folyamata. Volt már sokszor – túl sokszor is –  mindezekre lehetőséged a hétköznapi életedben. Fokozatosan tanítsd meg magad arra, hogy átváltsd a küzdő hozzáállásodat, amikor jógaórára érkezel. Ilyenkor nincs semmi, amit be kellene fejezni, semlegesek és örömteliek tudunk maradni, ilyenkor meg tudjuk engedni magunknak, hogy csak megfigyeljük a jelen pillanatot, azt, hogy épp mi történik a légzésünkben, a testünkben és az elménkben. Még csak az egyes folyamatok végét sem próbáljuk elérni. Kérlek, ne erőltesd bele magad semmibe, csak engedd, hogy természetesen megtörténjen! Engedd, hogy az elméd nyugodt, tiszta (éber) és örömteli állapotban legyen!

Tartsd fenn ezt a tudatosságot végig a gyakorlás alatt! Ez a jóga alapja.

Ashutosh Sharma

Jöjjön el hozzánk: