Fogyás jógával

Mennyit együnk, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük formás alakunkat?

A jóga és az ájurvéda egyetért abban, hogy a gyomrot csak a feléig érdemes megtölteni szilárd étellel, egynegyedét folyadékkal, a fennmaradó negyedet pedig üresen kell hagyni, hogy a gyomor keverő mozgásának elegendő hely jusson, így az emésztés is megfelelően menjen végbe.

Ha eddigi rossz táplálkozási szokásaink miatt a gyomrunk kitágult és ez a mennyiség több a kívánatosnál, néhány napos léböjtkúra segítheti a gyomor összeszűkülését. A továbbiakban pedig nem a rövid ideig tartó, radikális mennyiségcsökkentés, hanem a hosszan fenntartható, 10-15%-os csökkentés a tapasztalat szerint már elég a havi 2-3 kg fogyáshoz, amelynél gyorsabb súlycsökkenés nem is egészséges.

Mi kerüljön a tányérunkra?

Általános elvként ügyeljünk arra, hogy friss és szattvikus, tehát tiszta ételt fogyasszunk, amely alkatunknak megfelelő. Ez azt jelenti, hogy az alkatunkban lévő gyengeséget kiegyensúlyozza, vagyis ha pl. valaki kapha testtípusú, azaz túlsúlyban van alkatában a föld és a víz elem, amely nedves, nehéz és hideg, az ilyen ételeket érdemes kerülnie. Például a fagylaltot, de nem tesz jót neki a hideg saláták rendszeres fogyasztása sem, különösen este, amikor a kinti tűz csökkenésével az emésztés tüze is hanyatlik. Neki kifejezetten a meleg és könnyű ételek hasznosak.

Milyen mozgásformával járulhatunk hozzá a testsúly csökkentéséhez?

Minden keleti és nyugati gyógyítási rendszer egyetért abban, hogy mozgás nélkül, csupán diétával nem tudunk tartós súlycsökkenést elérni. Ha olyan mozgást keresünk, amelyet minden nap elvégezhetünk otthoni környezetben, segédeszközök és káros mellékhatások nélkül, a jóga gyakorlatsorai közül a Napüdvözlet juthat elsőként eszünkbe. Ez a 12 gyakorlatból álló áramló mozdulatsor ellátja a testet az intelligens mozgás összes jótékony hatásával. Átmozgatja az ízületeket, beindítja a keringést és az anyagcserét, segíti a méregtelenítést, feloldja a pangásokat, erősíti az izmokat, harmonizálja a csakrák működését stb. Napi gyakorlásként 21 sorozatot érdemes végezni, így a gyakorlás kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Fizikai szinten az elhízás velejárója a hasi zsírpárnák megnövekedése. Dolgozhatunk ezen a területen az előrehajló és a hasonfekvésben végzett hátrahajlító gyakorlatokkal, hiszen mindkét gyakorlattípus nyomja a hasüreget és javítja az emésztést. Az előrehajló gyakorlatok közül hatékony pl. a paszcsimóttanászana – előrehajlás nyújtott ülésben – vagy a dzsanusirsászana – fej-a-térdhez tartás –, ill. ezutóbbi egyenes háttal végzett változata, a tadagi mudra. A kobrapóz és a fekvő csónakállás mellett az ülő csónakpózokkal és az agni szarával is segíthetjük az emésztést. Az agni szarának több változata ismert, a gyakorló képességeitől függően.

·         Legegyszerűbb formában előre hajolva, a térd fölött nyújtott karral támaszkodva belégzésre ellazítjuk, kilégzésre visszahúzzuk a hasfalat.

·         Második szint a gyakorlásban, mikor a hasat három vízsszintes részre osztjuk, és kilégzésre egymás után húzzuk be az alsó, a középső, majd a felső harmadot, majd belégzésre kiengedjük őket.

·         A tapasztaltabbak kilégzés után a légzést felfüggesztve is gyakorolhatják, ekkor az ellazított hasfalat néhányszor kilökdössük, majd belélegzünk és pihenünk.

Az agnisara nagyon fontos gyakorlat az emésztés tüzének fokozására, és általában testünk általános energiaszintjének növelésére.

Fontos megemlítenünk a súlycsökkentő gyakorlatok között a szarvangászanát, vagyis a gyertyaállást is. Ebben az esetben a hatás fizikai része a pajzsmirigyre gyakorolt nyomás, amely fokozza a pajzsmirigy hormontermelését és ezzel az anyagcserét.

További gyakorlatok lehetnek az ekeállás, a félgyertyaállás, a terpeszülésben végzett előrehajlások, pl. a köpülés, és a jógamudra változatai.

Jöjjön el hozzánk: