Gerincterápia shiatsuval

A gerincbetegségek nem csak hazánkban, hanem az egész civilizált világban népbetegségnek számítanak, a lakosság több mint háromnegyede élete során legalább egyszer érintetté válik a problémában. A kamaszkorban kialakuló gerincferdülésektől kezdve – a felnőttkorban kezdődő vagy súlyosbodó gerincsérvek esetein át – az időskori csigolyaösszeroppanásokig rendkívül széles a skála még azoknál is, akik relatíve egészséges gerinccel születtek.

-    Mi állhat a kamaszkorban kialakuló gerincbántalmak hátterében?

-    A gerinc minden szakasza közvetlen kapcsolatban áll valamelyik belső szervvel, és még a hirtelen balesetnek látszó esetek sem teljesen véletlenek, a sérülékenység  általában régóta fennálló gyengeség következménye. Feltűnő például a kamaszkori gerincdeformitások kialakulásánál, hogy a test egyes szervei a növekedés során eltérő ütemben fejlődnek, és a gerinc egyes szakaszainak diszharmóniája valójában csak ezt tükrözi.

Nem csupán arról van szó, hogy a serdülő hirtelen nőtt, és az izmok ezt nem tudták követni. Ezzel egy időben energetikailag gyenge és túlműködő területek jöttek létre a háton, a csontok pedig “nem tehetnek mást”, mint követik a változás fázisait.

A shiatsu a kínai gyógyászatban ismert meridiánokat használva egyszerre hatékony és kellemes módszer a növekedés során – és bármilyen egyéb okból – kialakuló fizikai és energetikai egyensúlyzavarok rendezésére. Segítségével a növekedés során “lemaradt” szervek könnyebben utolérik “gyorsabb” társaikat. Ha azonban a deformitások már megcsontosodtak, a következményt hosszabb időn át kell viselni és nehezebben állítható helyre az egyensúly.

-    A megelőzésben is segítségünkre lehetnek a shiatsu módszerei?

-    Igen, a prevenció tekintetében is kiemelkedő a jelentőségük. Nagyon sok krónikus belső szervi betegség hátterében a gerinc éveken, évtizedeken keresztül fennálló deformitása, a szervek ebből következő működési és energetikai zavara áll. Ami kezdetben néhány kezeléssel még megállítható lett volna, könnyen vezet egy életen át tartó gyógyszerszedéssel járó krónikus betegséghez.

Ráadásul a megelőzés témakörében nem csak betegségekre gondolhatunk, hanem az öregedés természetes folyamatára is. A kínai gyógyászat és a shiatsu szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a csontrendszer és a mozgásszervek problémái az élet harmadik harmadában gyakoribbá válnak. Ezeket a részeinket ugyanis a vese látja el energiával. A vese az a fontos szervünk, ahol a velünk született energia tárolódik. A kínai gyógyászat ezt esszenciának nevezi. Az élet addig tart, amíg testünkben megtalálható ez a velünk született életerő, ami az élet végéhez közeledve egyre fogy.

Más oldalról is magyarázható ebben az életszakaszban a csontrendszer tömegének és teherbírásának csökkenése, ám a kínai gyógyászatban a vese állapota a legfontosabb szempont. Azt, hogy valamikor eljön majd az élet vége, és az energia elfogy – nem tudjuk megakadályozni. Az azonban nagymértékben függ tőlünk, hogy milyen fizikai és mentális állapotban élünk addig.

-    Hogyan segíthet a megelőzésben és a gyógyításban a shiatsu-terápia?

-    A shiatsu holisztikus terápiája sokféle módon lehet segítségünkre. Fizikai szinten egészen gyengéd, de hatékony eljárásokkal rendezi a csigolyák helyzetét az izmok és a fasciák működési elveinek felhasználásával. Nem hirtelen, pontatlanul kontrollálható rántásokkal dolgozik, hanem a csigolyák finom mozgatásával és a fasciák kiegyesúlyozásával. A meridiánok kezelésével megszünteti az energiaáramlás zavarait. Az egész test harmonizálásával ellazítja az idegrendszert és az elmét. Segít elengedni különféle traumáink testünkben élő hatásait, hogy szabadságot kapjunk új, szabadabb viselkedési modellek kialakítására. A fizikailag legmélyebb fasciaszinten, az agy- és gerinchártyák rendszerében hatva juttat el önmagunk középpontjának megtalálásához.

Jöjjön el hozzánk: