Miért érdemes Himalájai Jógát gyakorolni?

Kedves Vendégünk!

Szeretnénk bemutatni Neked a Himalájai Jógát, a jógaórák felépítését és jótékony hatásait,valamint néhány gyakran feltett kérdésre is válaszolunk.

himalájai jóga az egyik legrégibb és legtisztább hagyományvonal, mely a jóga minden ágát kidolgozza és gyakorolja. Magában foglalja a hatha jógát és kiterjeszti azt a meditáció gyakorlásával

Tradíciónkban a jógaórákon elsősorban a tudatosság fejlesztésére összpontosítunk. Az ászanák meditatív áramlásban követik egymást, kiterjesztve a tudatosságot a fizikai, az energetikai és a mentális szintekre. A légzéstudatossággal végzett, nem eredményorientált gyakorlás, ellazult, mély tudatállapotot eredményez. Ez egyben célja is, hiszen minden egyes ászana nem csak testtartás, hanem tudatállapot, amely lehetöséget ad önismeretre és önfejlesztésre.

A himalájai jóga órák szerves részeként tanított Ízületi és mirigy gyakorlatsor ideális az öregedési folyamatok megelőzésében, segít a testet tisztán, rugalmasan, és egészségesen tartani. A gyakorlatsor bármely életkorban végezhető, testi korlátok esetén is.

A himalájai jóga integrált gyakorlási rendszer, amely a következőkböl áll: 
- összpontosítás, megfelelő légzés kialakítása,
- ízületi- és mirigygyakorlatok,
- klasszikus jógagyakorlatok/ászanák,
- relaxáció,
- pránajáma– a jóga légzőgyakorlatai,
- meditáció.
Az integrált szemléletű gyakorlás segít elmélyíteni a fizikai testtartások hatását, pozitív változást hozva létre az egyénben: fizikai, energetikai, és szellemi szinten egyaránt.

Mit adhat a rendszeres jógagyakorlás?

A rendszeres gyakorlás számos előnnyel bír, de a változás egy lassú folyamat, ezért ne várjunk azonnali hatást.

Gyakran az első változás, hogy könnyebben kezeljük a stresszt. A gyakorló megtanul ellazulni, és hamarosan ez az ellazultság áthatja az életét, amit mások is észrevesznek rajta. Idővel a tanuló tudata összeszedetté és fókuszálttá válik. Képes lesz tudatos döntéseket hozni, ahelyett, hogy tudattalanul reagálna élethelyzetekre. Ez további nyugalomhoz és elégedettséghez vezethet. Ahogy a tanuló tökéletesíti a tudását, a tanár úgy vezeti be a haladóbb gyakorlatokba.

Néhány a jótékony hatások közül:

 • Oldódnak a mély testi feszültségek
 • Erősebb, egészségesebb és rugalmasabb test
 • Erősebb, rugalmasabb ízületek
 • Helyes testtartás, egészséges gerinc
 • Kialakul a mély rekeszizomlégzés, ami javítja az agy és a test oxigénellátását
 • Egészséges emésztés, keringés és a kiválasztás
 • Kiegyensúlyozott idegrendszeri és a hormonműködés
 • Tiszta, összeszedett tudat
 • Koncentráció és türelem a mindennapi életben
 • Elégedettség, stabilitás és boldogság érzet
 • Belső egyensúly

Egy elkötelezett gyakorlónak azonban nem a fenti előnyök jelentik az elsődleges célt. A himalájai bölcsek tanításai szerint a jóga szamádhi, a tudatosság legmagasabb szintje. A jóga eredménye a jóga. 

Gyakran feltett kérdések:

 • Használunk a gyakorláshoz vagy a relaxációhoz zenét?

Nem használunk zenét az órák alatt. Módszerünkkel meg tanulunk belülre figyelni és elmélyülni tudatunk megismerésében, valamint elsajátítjuk a relaxáció képességét, külső hangok használata nélkül. A valódi ellazultság belülröl jön létre, és a fizikai gyakorlatok is teljes belső figyelmet igényelnek.

 • Miért fontos az ászana lassú, elmélyült végrehajtása?

Az ászanagyakorlás célja, hogy elmélyítsük megértésünket önmagunkról. Ennek a megértésnek a legdurvább szintről kell indulnia, a fizikai testtől. Azonban a himalájai jóga nem bátorítja azt a ma világszerte megjelenö tendenciát, hogy a jógagyakorlásban a fókuszt csupán a fizikai szintre tegyük. Ha a mozgás nincs összhangban a pránatesttel, a hatása igen csekély lesz, sőt hosszabb távon károsodást is okozhat. A meditatív ászanagyakorlás fizikai és finomabb szinteken is segíti a harmónia létrejöttét és a Tudatosság elmélyülését.  

 • Miért tanítunk meditációt a kezdetektől? Nem kellene előbb tökéletesíteni az első lépéseket (ászanák, légzés)

A jóga integrált rendszer. Az egyes lépések inkább párhuzamosak, mint egymás utániak. Ahogy a tanítvány megértése fejlődik, minden lépésnek új, mélyebb értelmét fedezi fel. Így válik lehetővé, hogy a tanítvány az elme, a légzés és a test hatékony kapcsolatát dolgozza ki, amelyet mindennapi életében is alkalmaz. Ez vezet a tudatosabb és teljesebb élethez.


SwamiVeda a testhelyzetek tökéletesítéséről a következőket mondta:
„A jógában nem az az első lépés, hogy az orroddal megérintsd a térded. Egy cirkuszi bohóc hátulról is megtudja ezt csinálni. Az ászanagyakorlás során sokan mindenféle irányban mozgatják a kezüket, lábukat, de anélkül, hogy megfigyelnék, mit tesznek. Azonban, ha a légzéssel együtt (a lélegzet lassú ritmusában) mozgatjuk végtagjainkat, teljes ellazult figyelemmel kísérve a karokban, kezekben érzékelhető energiáramlást, akkor egy testhelyzet ászanává válik. Enélkül az ellazult figyelem nélkül nem ászana. Folyamatosan és egyenletesen áramlónak kell lennie.
 

Hivatkozhatunk Patanjalira (YS 2.47): „Ha ellazultan végzik, akkor jógapozíció, ha nem ellazultan, akkor nem jógapozíció.“

www.himalajaijoga.hu

Jöjjön el hozzánk: