Jóga télen - A Tűz erősítése
A jógában sokféle módszert dolgoztak ki a Tűz erősítésére. Az ászanák közül általánosan ismert a Napüdvözlet gyakorlatsor, azonban fokozzák a Tüzet a nyújtások és a csavaró ászanák is. Kifejezetten a Tűz élesztése a célja az agni szara gyakorlatainak. A légzések között a bhasztrikát, a kovácsfújtató légzést használják általánosan ezzel a céllal. Sokféle agni van a testben, amelyek más-más életfunkciókat látnak el, és kitüntetett szerepük van az egészség, az életerő, a fiatalság megőrzésében. Az egészséges tűz a harmonikus személyiség kialakításában és a spirituális fejlődésben is szerepet játszik. Az említett gyakorlatok jógaóráinkon elsajátíthatóak.
Az agnik közül az emésztés tüze központi jelentőségű. Télen, amikor odakinn úgyis csökken a Tűz, fontos, hogy hideg étellel és főleg hideg itallal ne terheljük meg az emésztésünket. Ebben az időszakban a jógában kifejezetten a meleg folyadékok fogyasztását javasolják. Az egyik talán szokatlan, de rendkívül jó hatásos módszer a meleg víz rendszeres ivása. Ha valaki mégis inkább teára vágyna, a gyömbértea melegítő, immunerősítő, és kezdődő megfázás esetén a vírus-, illetve baktériumellenes hatása is hasznos. Friss gyömbérgyökér 1-2 cm-es darabját apróra vágva 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és kicsit kihűtve mézzel, citrommal fogyaszthatjuk. Egy másik melegítő és antibakteriális hatású ajurvédikus fűszer a kurkuma, melyet szinte minden indiai ételben megízlelhetünk, továbbá torokfájás elleni háziszer mézzel és friss gyömbér kipréselt levével elkeverve, kiskanalanként fogyasztva.