Jóga és önismeret 1.

 A jógáról többfajta elképzelés él az emberek gondolatvilágában. Sokan a nyakatekert gyakorlatokkal, míg mások a fa alatt örökkön-örökké mozdulatlanul ülő jógival azonosítják a jógát. Valójában a jóga egyik sem és mindkettő...

 A jóga gyakorlásával a test erősebbé és rugalmasabbá válik. A test feletti uralom megszerzésével a gondolatok áramlását is uralja a jógi. Jóga órán, azelőtt soha nem tapasztalt nyugalmat élhet át az ember. Ennek a nyugalomnak a csírája már benne van a gyakorlóban, a tanár saját nyugodt, kiegyensúlyozott személyiségének hatására váltódik ki a gyakorlóban az ott szunnyadó belső békéje.

A jógának ezen hatásai már eléggé közismertek, de van egy aspektus, mely a mai rohanó, „fittnes jóga világban” háttérbe szorul, ez pedig a jóga önismereti hatása. A jóga elindít egy úton befelé, önmagadba. Lehetőséged van, hogy mélyen magadba tekints és feltárd betegséged okát, döcögő párkapcsolatod megoldását. A jóga nem hagyja, hogy hazudj magadnak! Lehet, hogy a semlegességgel, ítélkezés mentesen megjelenő, tükröt mutató tanár képében kapod meg a kérdésedre a választ, de lehet, hogy egy relaxációban felbukkanó kép oldoz fel vagy láttatja meg gőgösséged.

A jóga segít régi traumák feldolgozásában, érzelmi tisztításában. Sokszor hallhatod, de lehet már te magad is mondtad: „Én már túl vagyok rajta.” „Én már ezzel sokat dolgoztam, feloldottam magamban ezt az ellentmondást.” Mégis ugyan azok, a már-már dühítő élethelyzetek jönnek egymás után az életedben. Ez azt jelenti, hogy nem oldottad meg, csak azt gondolod, hogy megoldottad! Valahol a tudatalatti, tudattalan szinten még munkálkodik a régi sérelmed és észrevétlenül hat tetteidre.

A jóga lehetőséget ad, hogy meglásd ezeket a mintákat és változtass rajtuk, mert megadja az ehhez szükséges erőt és stabilitást is. A jóga megerősít testileg és lelkileg is, hogy felülkerekedj a félelmeiden és megold rég húzódó konfliktusaidat. A jóga gyengéddé és hajlékonnyá tesz. Lehetővé teszi, hogy erőszakmentesen, elkerülés és hárítás nélkül, belső békében éld az életed.

Sztrapek Mónika

2015. január 6.

A Jóga és önismeret jóga órát hétfőnként 17.00-18.30 között Sztrapek Mónika tartja, aki kineziológiai és Bach-virág terapeutaként szerzett tapasztalataival is támogatja a nála gyakorlókat. Óra után, 18.30 és 19.00 között, személyes kérdéseidet is feltehet neki.

Legközelebb a Jóga nidráról, a tudatos alvás művészetéről olvashattok Mónitól!

 

 

Elérhetőség

H-1146 Budapest, Cházár András u. 2./c, fsz. 4. 7-es kapucsengő

Nyitva tartás:   H-P  8:00 - 16:00

mobil: (+36 20) 2297594

email: info@kny.hu

facebook.com/keletnyugatom

adószám: 23073856-1-42

számlaszám: 10918001-00000099-11070001 UniCredit Bank

Feliratkozás hírlevélre

Itt megtalál bennünket!