Mellet tápláló jóga-nem csak nőknek

 A mell anatómiánk legtöbb érzelmet kiváltó része. A mell a táplálás és gondoskodás szerve. Kultúránk eltorzította a táplálás jelképét. Kultúrideálunknak a nők 2%- a felel meg, a többi nőnek csalódást okozhat a teste. Keseregni kezd, más után vágyik. Bárcsak minden nő tudná, hányféle alakú és méretű mell létezik! Mennyi egyéni változat! Talán rájönnénk, hogy milyen torz elképzelésünk van a mellünkről, és elfogadnánk, szeretnénk azt a páratlan párost, ami van.

 A feltűnő mell lehet akár komoly lelki probléma, mégis, a legtöbb kozmetikai műtét esztétikai okokból; valaki másnak való megfelelési vágyból származik.

A nők elosztogatják magukat, a saját táplálásukról elfeledkeznek. Adnak, adnak és kiszáradnak.  Sok nő csakis a táplálásban tudja kimutatni a szeretetét. Ha ez a saját kárukra történik, az betegséghez vezet.

Sok mellbetegség az önállóság és önmagunk gondozásának hiánya következtében jön létre. Az emögött húzódó fő érzelem a félelem, a megbántottság, fájdalom, gondoskodással kapcsolatos eldolgozatlan szál. De a 4. csakrához tartozik a szív is. A bűntudat, hogy nem tudunk magunknak és másnak megbocsátani, ezt az energiát zárja el.

Mellbeteg nők hajlamosak az önfeláldozásra, képtelenek más támogatását elfogadni, képtelenek utat engedni ingerültségüknek és ellenséges érzületnek, nyájasság mögé gyűrik dühüket, és jellemző az anyjukkal kapcsolatos megoldatlan konfliktus.

Fontos tudni, hogy nem maga az érzelem okozza a gondot, hanem az hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat az érzelemnek, hagyni, hogy előbukkanjon belőlünk,és a helyzetünket egészséges reagálással elfogadni.

A súlyos veszteségek elkerülhetetlenek, legtöbbünk életében előfordulnak. Igazán csak az segít, ha tudomásul vesszük, utat engedünk a fájdalmunknak, és alárendeljük magunkat annak, ami nálunk is hatalmasabb.

Az alábbiakban bemutatjuk, mit lehet tenni a jóga eszközeivel az egészség megőrzéséért:

Dristi manaha prána! Ahova a figyelem irányul, oda irányul az elme működése, és ahova az elme irányul, oda áramlik a prána, az életerő is.

 

Jóga gyakorlatok:

 

Oktatói cél: a mell mirigyállományának átmozgatása és frissítése, a mellkas terének nyitása, a mell izomállományának erősítése és nyújtása, áramlásainak fokozása. Jógagyakorlással sokféle blokk oldható, ezért elsődleges az agni ébresztése, ami képes átalakítani a felszabadult anyagokat: vagy beépíteni, vagy elengedni.

Ezt a gyakorlatsort az Anaya női jóga órán gyakoroljuk, ahová lehet csatlakozni minden kedden 19.10-kor.

 

1.    Tűz ébresztése: akucsana prasarana vagy agnisara

2.    Szukhászanában a két tenyér namaskar tartásban, tudatosítjuk az Anahat csakrát, zengessük 3x az A hangzót.

3.    A két tenyeret egymásnak tolva belégzéssel azonosítsuk a mell izmait, kilégzésre lazítsuk el. Többször egymás után.

4.    Kompenzáció: átlégzés, érzetfigyelés

5.    A két tenyér egymásnak simul, majd a kezeket egymásnak tolva a vállig toljuk vizszintesen a kezeket, hol jobbra, hol balra, mintha nagy ellenállást tolnánk el.

6.    Kompenzáció: átlégzés, érzetfigyelés

7.    Bal kéz a bal combon pihen, jobb kézzel a magasba nyúlva kötélbe kapaszkodva képzeljük el, hogy a fél kézzel a test teljes egészét megemeljük, felhúzzuk, eközben a jobb kar (kissé remegve) a jobb lábhoz közelít. Majd a bal kézzel is, 10 x váltott karral.

8.    Vadzsrasanában Garudasana kéztartásban a karokat kilégzéssel előre toljuk, belégzéssel visszahúzzuk 10x

9.    Kompenzáció: Kézkulcs hátul, jóga mudra, vállak lazák.

10. Vadzsrászanában garudászana kéztartást felemeljük belégzéssel, kilégzéssel vissza, fejet finoman előre engedve 10x.

11. Kompenzáció: előrehajlás, kézkulcs hátul, karok a fej irányába mozdulnak (dvikónászana kéztartás). Akár álló pozícióban is, ha a térdek feszülnek.

12. Tálászana állóhelyzetben, belégzéssel nyílik a hónalj tere, nyújtózás, kilégzéssel lazít, de megtartott a póz, 10 x

13. Kompenzáció

14. Tálásana, oldalra hajlás Ardha Chandrasana

15. Kompenzáció: tádászana.

16. Viparita karani mudra vagy kandarasana

17. Szupta baddha kónászana

 

Franciaországban végeztek egy nagyobb kutatást. 15 éven keresztül kísérték figyelemmel a nőket és életmódjukat. Az évek során beigazolódott, hogy azoknak a nőknek, akik nem hordtak melltartót, szebb és feszesebb maradt a dekoltázsuk, mint melltartót hordó társaiknak. A kor előrehaladtával visszafordíthatatlan, hogy a mellek és a bőr megereszkedése, de a melltartó használata még inkább elő is segíti. A szoros fehérneműkben, főleg a közkedvelt push-up melltartókban a mellek nem normális módon helyezkednek el egész nap. Elszorítja a vérkeringést, nehezíti a zsír és a kollagén fejlődését, és a mell növekedését, formálódását is.

 

Forrás: 

.         Svájci független orvosok szövetsége tanulmánya 2008, Belga klinikai egyesület vizsgálati eredménye 2007, Német Orvos és Természetgyógyász Szövetség 2009-ben kiadott jelentése, Prof. Günter Raad - Stuttgarti Klinika - tanulmánya (megjelent a Der Artz havilapban), Dr. Gillian Gates a Londoni független pszichológiai társaság elnökének 2009-es jelentése.

.         dr. Christine Northrup: Női test, női bölcsesség; Fiesta kft.1999.

.         Hoppál Bori (www.noitestcsodai.hu) előadása

Ajánlott irodalom:

 Hoppál Bori: Kebelbarátnők, Jaffa kiadó, 2010. Budapest

Kapcsolódó tartalom: Holdfénykör - női jógaterápia tanfolyam

 

Kornhoffer Tünde

jógaterapeuta, Anaya női jóga oktató

Kelet Nyugat Egészségközpont

www.aranycsillag-joga.hu

Elérhetőség

H-1146 Budapest, Cházár András u. 2./c, fsz. 4. 7-es kapucsengő

Nyitva tartás:   H-P  8:00 - 16:00

mobil: (+36 20) 2297594

email: info@kny.hu

facebook.com/keletnyugatom

adószám: 23073856-1-42

számlaszám: 10918001-00000099-11070001 UniCredit Bank

Feliratkozás hírlevélre

Itt megtalál bennünket!