Mozgásterápia

Igazán csak az a mozgás lesz a miénk, amit örömmel végzünk, amit szeretünk. Találja meg mozgásterápiáink között az Önnek megfelelőt!

Tapasztalataink

Fiatalon az emberek egy része megkapja azt az adományt, hogy minden reggel fájdalom nélkül ébred, és a teste akkor is mozgékony marad, ha egész nap a tv vagy a számítógép előtt ül. Sokaknak azonban már gyerekkorban, kamaszkorban fáj a hátuk, tartásproblémákkal küzdenek, mozgásterápiára van szükségük. Könnyen kapnak beutalót gyógytestnevelésre, de a fiatalokat ritkán lelkesíti, hogy ők gyógytornára járhatnak, ez inkább szégyellni való megkülönböztetés.
A gerincjóga, a chikung, az Alexander-technika, a Feldenkrais-terápia legalább olyan hatékony a tartásproblémák kezelésében és megelőzésében, mint a gyógytorna, sőt a gyógytornászok nagyon sokat tanultak ezekből a rendszerekből. Ezeknek a mozgásterápiáknak nagyon sok mentális hasznuk is van, segítik az önismeretet, az önelfogadást, megtanítanak lazítani, koncentrálni, jobban, hatékonyabban bánni saját testünkkel.
Az életközéptől a minden reggeli fájdalom nélküli ébredés ajándéka már egyre kevesebbeknek jut osztályrészül. Ha nem teszünk valamit naponta az egészségünkért, a testünk jó karban tartásáért, a leépülő folyamatok menthetetlenül túlsúlyba kerülnek.
Az időskorról az a kép él szinte mindenki tudatában, hogy természetes ha nyomorékként, rokkantan, folyamatosan sokféle mellékhatású gyógyszert szedve tengetjük napjainkat. Hiába állítja sokféle szakember, hogy jóval tovább és jobb minőségű életet élhetnénk, az élet utolsó harmadában nagyon kevesen érzik jól magukat a testükben.
A jóga, a chikung, valamint más keleti és részben nyugati mozgásterápiák eredetileg szellemi célok megvalósításáért jöttek létre, de nem volt nehéz felismerni, hogy egy fizikailag jobb állapotú gyakorló energitateste is harmonikusabb, a mentális folyamatokra is több energiája marad. Ezért mintegy melléktermékként ezek a mozgásterápiák megelőznek, illetve gyógyítanak olyan betegségeket, melyek jelenlegi életmódunkkal szinte elkerülhetetlenül együtt járnak.
Az egészséges életből a mozgás nem hagyható ki!!! Ha már mozgás, akkor viszont intelligens, a teljes testre, és ennél is tovább, a teljes emberre ható mozgásterápiákat érdemes gyakorolni, melyek harmonikusan fejlesztik a testi készségeket, és szeretetteli, elfogadó módon viszonyulnak létezésünk törékeny fizikai síkjához.
Mozgásterápiáink minden korosztálynak lehetőséget kínálnak a számára megfelelő mozgásfajta megtalálására. Alapelvünk, hogy ideig-óráig lehet végezni gyakorlatokat félelemtől vagy valamilyen meggyőződéstől hajtva, igazán azonban csak az a mozgás lesz a miénk, amelynek végzése örömet okoz, amit szeretünk. 

prices
Rólunk írták
A Feldenkrais-órákról

Szűk egy éve látogatom a Feldenkrais órákat. Nem terápiás célzattal próbáltam ki, inkább kíváncsiságból. Általában rendkívül jól érzem magam a foglalkozások alatt. A Feldenkrais-módszer legfőbb hozadéka számomra, hogy általa egy olyan gondolatiságot ismertem meg, melyet az élet számos más területén is sikerrel alkalmazok. Az én olvasatomban a lényeg, hogy ha valamely területen "hibás" működést tapasztalok, akkor ahelyett, hogy automatikusan erőszakkal megváltoztatni akarnám, megérteni próbálom.

Feltárni a hibás működés funkcióját. Tapasztalataim szerint az a hozzáállásmód döbbenetes hatékonysággal alkalmazható pszichológiai területen.

A varázslat a figyelmemben megy végbe. Tapasztalatokat szerzek olyan területekről, ahonnan korábban semmilyen tapasztalás nem volt. Ezáltal látótérbe kerülnek korábban láthatatlan jelenségek. Így alakul ki valamifajta tudatosság. És eddigi tapasztalataim szerint számtalan az olyan tudattalan automatizmus, amiket nagyon is érdemes tudatosítani, mint mind biológiai, mind érzelmi téren.

Szeretem a módszer kísérletező jellegét (talán pont ez a kísérletezés az automatizmus ellentéte?), így rengeteg az eredeti és újszerű gondolat a módszerben. Élvezem, amikor olyan gondolattal találkozom, ami soha nem jutott volna eszembe. Pl. amikor elhangzik: "Képzeld el, hogy a bal kezedben egy szemgolyót tartasz! Vajon mennyi lehet a súlya?"
                                                                                                                                                                                                              I. Gábor

További vélemények »

Publikációink