Publikációink

Egészségmegőrzés a szervóra alapján

A hagyományos kínai orvoslás és az akupunktúra szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek, mindennek megvan a maga ideje, így a táplálkozásnak, a sportnak és a pihenésnek is.

12 fő szervünk kétórás időközönként váltja egymást a munkában, s a szervórának megfelelően az energiapályákon, a meridiánokon folyamatosan változik az energiaszint.

 

Tovább »

Immunerősítés gyógynövényekkel

Az őszi időszakban érdemes gondolnunk arra, hogy hamarosan véget ér a "gyümölcsszezon", és egyre kevesebb lehetőség adódik a szervezet vitaminraktárainak feltöltésére. A nyár végével a kockázatok is fokozódnak: a gyerekek hosszú időt töltenek zárt közösségekben, ahol a különböző fertőzések rendkívül gyorsan terjedhetnek, a felnőttek ellenállóképességét a mindennapi stressz gyengíti. Így ismét egyre nagyon szerephez juthatnak a különböző immunerősítő eljárások, ezek között is első helyen a gyógynövények.

Tovább »

Félelemmentes élet

Gondoltál már arra, milyen lenne az életed félelem nélkül?

Mi mindent tennél meg, ha nem félnél?

Mi tennél, ha azt mondanám, hogy erre van lehetőség?

A félelem az elme alaptermészetéből fakadóan a negatív gondolatok áramlásából táplálkozik. Negatív élettapasztalataink és hozzánk közel állók negatív gondolati mintájából (Joachim Bauer: A testünk nem felejt c. könyve alapján) tevődik össze, hogy a jelenben mit tartunk félelem keltőnek.

Tovább »

"Minden, amire szükséged van, csak egy kis nyomás"

A shiatsu rövid története:

A shiatsu gyökerei a hagyományos keleti gyógyászatig nyúlnak vissza. A keleti medicina eredete pedig, mind a gyakorlatokat, mind a filozófiát tekintve a tao-jin nevű gyakorlatrendszerben és az anma masszázsban lelhető fel. A shiatsu is ezekből fejlődött ki, bár független stílussá csak a 20. század közepére vált.

Az anma egy önmasszázs, amelyet az ősi Nepálban, Tibetben és Nyugat-Kínában alkalmaztak kb. hétezer esztendővel ezelőtt. A tao-jin az egészség megőrzésére és az érzékszervek megzabolázására irányuló módszerek rendszere, amely önmasszázsként pontnyomásokon alapul.

Tovább »

Stresszkezelés jógával a gyakorlatban

Stresszes az életed? Kerestél már kiutat? Találtál?

Az élet nem létezik stressz nélkül.

Ezt már az ősember is tudta, mert bármikor megtámadhatta egy mamut. Manapság a stressz formája változott csak és mivel a feltöltődésünk nincs biztosítva, ezért a stressz mértéke is nagyobbnak tűnik.

Úgy tűnik, hogy manapság több tényező veszélyezteti a létünket, a mindennapi biztonságunkat.

Tovább »

Milyen a tánc, zene nélkül? - Interjú Kornhoffer Tündével

Kornhoffer Tünde nőijóga-oktató, a himalájai jógatradíció képviselőjeként lett a magyar jógaokatók elismerésére elsőként alapítottJógarádzsa Kiválósági Díj egyik jelöltje. A jógás társadalomnak 2015. november 11-étől 2016. január 31-ig volt lehetősége jógaoktatót ajánlania az évente átadásra kerülő Díjra. 

Tovább »

Kényszerek és késztetések /Kornhoffer Tünde írása/

 Amikor a tudatot elkápráztatja egy előtte parádézó gondolat, és emiatt elhagyva az elfogulatlan megfigyelő állását, bevonódik az előadásba, mintegy kényszeresen éli azt, azonosítva magát a látottakkal, azt a jógában kötődésnek nevezik. Ez a kötődés,un. rága. A kötődés az öröm, élvezet tapasztalata nyomán alakul ki.

Tovább »

Öt elem az indiai filozófia alapján 1.

A Számkhya filozófia – az egyik legfontosabb indiai filozófiai irányzat – szerint a világegyetem létezése 24 elem egymással való kölcsönhatásának tulajdonítható. Ez a 24 elem egyetlen őseredeti ok eredménye. A Számkhya filozófia szerint minden ez az őseredeti ok, maga a tiszta és korlátozások nélküli tudatosság, vagy másnéven a Brahman. A tudomány jelen állásában közelítőleg a fekete lyukhoz lehetne hasonlítani: minden ebből árad ki, és ebben tér vissza.

Tovább »

Öt elem az indiai filozófia alapján 2.

Hogyan mutatkozik meg az 5 elem mindennapi életünkben?

Aaakash - Tér elem

Minden a Térben foglalhat helyet, tehát a Tér az, ami mindent felölel és magában tartalmaz. Bármely aktivitás csak a Térben mehet végbe. A Tér így nem rendelkezik minőségekkel, nem látható, nem szagolható. ...

Tovább »

Gyermek kineziológia

Tények szülőknek a gyermek-kineziológiáról

Információk anyukáknak, apukáknak,

mert fontos a gyermekek lelki élete!

Tovább »

A Jógatündér interjúja Kornhoffer Tündével

Nehéz volt időpontot egyeztetni vele, végül az internetet kihasználva beszélgettünk, ahol a helyszín a legkevésbé sem számít. Ő Tapolcán, családja körében éppen pihenve - ahogy ő mondja őszölve - én pedig Budapesten kedvenc fotelembe ülve. Nem bánom, hiszen Kornhoffer Tünde szeretetteljes, sugárzó személyisége a távolságon és a képernyőn keresztül is érzékelhető. Ugyanaz, ami öt éve, első találkozásunkkor is megfogott. Egy tündér, aki nemcsak tanítja, hanem éli is a jógát.

Tovább »

Az élet értelme

  Az élet értelme

Gondolkoztál már azon mi végett vagy a Földön? Miért kelsz fel minden reggel?

Miért van az, hogy vannak napok, amikor könnyebb és vannak napok, amikor nehezebb felkelni?

Lehet összefüggés az élet értelme és a reggeli kedved között?

 

Tovább »

A jóga csapdái

Milyen a jógi, mint ideaképe a fejedben?

 

A jógi mindig kedves és türelmes. Soha nem borul ki, nincsenek nehéz időszakai. Az irigységet hírből sem ismeri. Mindenben mértéket tart, semmihez nem ragaszkodik. Nádszál vékony, és szuper hajlékony. A jógi szinte már egy tökéletes, két lábon járó erkölcsi lexikon. J

 

Tovább »

Sclerosis multiplex és jóga - avagy hogyan viseld derűsen a körülötted élők kérdéseit

 

 Talán a napokban tudtad meg, de lehet, hogy már évek óta élsz azzal a tapasztalattal, hogy történik a testedben valami, ami teljesen megváltoztatja az életed.

A tested nap, mint nap, változatos módon megtagadja legalapvetőbb feladatait. Nem érez, ahol kellene, minden egyéb területen viszont újabb és újabb érzetek, tünetek, görcsök, fájdalmak gyötrik. A járás, az egyensúly bizonytalanná, sokszor lehetetlenné válik.

Tovább »

A shiatsu masszázs - beszélgetés Mezősi Annával

A japán hagyományos orvoslás fontos eleme a shiatsu. Ez a több ezer éves hagyománnyal rendelkező összetett gyógyító eljárás kapcsolatban van a kínai kultúrával, kínai orvoslással is. Feltehetőleg az ősi kínai taoyin gyakorlatok és az ősi japán masszázs, az anma ötvözetéből jött létre a shiatsu masszázs, és a XVI–XIX. században élte virágkorát.
Tovább »

Nyári jóga - nem csak nőkre hangolva

Kiteljesedett a fény, a leghosszabban látjuk a világosságot. A Nap erős fénye a Holdra is hatással van, a Hold pedig a vizek mozgására. Ezek a vizek az emberi testben a testnedvekként (vér, nyirok, és a sukra dhatu-ivarmirigyek sejtjei) áramlanak. Éber és aktív az áramlás, mert elolvadnak a hideg által okozott blokkok, gátak. Éber és aktív a Föld és lényei.

 

Tovább »

Vírusfertőzés megelőzése

Influenza járvány közeledik, szeretnénk néhány tanácsot adni az immunrendszer megerősítésére. Az új típusú influenza ellen nem a védőoltás az egyetlen hatékony eszköz. Sőt, ha az immunrendszer nem működik megfelelően – és ebből a szempontból mindegy, hogy alul-, vagy túlműködésről beszélünk – akkor a védőoltás önmagában nem véd meg bennünket egy esetleg bekövetkező fertőzéstől.

 

Tovább »

Mellet tápláló jóga-nem csak nőknek

 A mell anatómiánk legtöbb érzelmet kiváltó része. A mell a táplálás és gondoskodás szerve. Kultúránk eltorzította a táplálás jelképét. Kultúrideálunknak a nők 2%- a felel meg, a többi nőnek csalódást okozhat a teste. Keseregni kezd, más után vágyik. Bárcsak minden nő tudná, hányféle alakú és méretű mell létezik! Mennyi egyéni változat! Talán rájönnénk, hogy milyen torz elképzelésünk van a mellünkről, és elfogadnánk, szeretnénk azt a páratlan párost, ami van.

Tovább »

Őszi betegségek

A természet rendje a nyár tetőpontját követő őszi hanyatlás. A nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás. Az ember energetikai rendszere követi a természetben lejátszódó folyamatokat.  

Tovább »

Ősz - a Fém elem évszaka 2.

A Fém egyensúlyban tartása

 
Ősszel a Fém elem eléri csúcspontját, és különösen fogékony a kezelésekre. Hála a kínai orvoslási rendszernek, fel tudjuk támasztani és újra tudjuk éleszteni a bennünk lévő Fém elemet – úgy annak fizikai megnyilvánulását, mint az elmeit és a szellemit. Az akupunktőrök segítenek helyreállítani a Fémünket akupunktúrás tűk és energetikai ismereteik használatával. De mi magunk is segíthetjük ezt a folyamatot, ha megismerjük magának az évszaknak a természetét, majd annak szellemével összhangban cselekszünk.

 

Tovább »

Az influenza homeopátiás kezelése

Az idei év szélsőséges időjárással indult, volt fagy és megdőlt a melegrekord is. Ez a gyakori hőmérséklet változás komoly megterhelést jelent a szervezet számára, és ha az immunrendszer meggyengül, akkor a szervezet védtelenné válik a különféle fertőzések ellen.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitaminbevitel és a friss levegőn töltött séták mellett a homeopátia is segítségünkre lehet az immunrendszer erősítésében.

Tovább »

Méregtelenítés gyógyteákkal

Ma már közhelynek számít, hogy megváltozott életkörülményeink és táplálkozási szokásaink szükségessé teszik, hogy időnként lehetőséget adjunk testünknek arra, hogy kipihenhesse és kiüríthesse azt a sokféle (táp?)anyagot, amivel a hétköznapok során megterheljük.  

Tovább »

Jóga a Holdkunyhó melegében /Kornhoffer Tünde írása/

 Áldott idő a sötét, hideg, befelé hívó lelassulás. Befelé, a belső fény felé ,mert a külső fény ragyogása és melegsége után ezt kívánja az egyensúly: most magadban keresd a világosságot, ne kívül.

Tovább »

Bach-terápiás tippek az őszi időszakra

A Bach-virágterápia egy szelíd és mellékhatásmentes gyógymód. Az eszenciák nem csak testünket gyógyítják, hanem kihatnak lelkiállapotunkra is, ezen keresztül gazdagítják életünket és személyiségünket.

Tovább »

Jóga nidrá a Csend kapuja

 Sokan alábecsülik a relaxációt magát, mert nem igazán látványos gyakorlat, hiszen nincs benne nyakatekert gyakorlatsor, ám hatásai felülmúlhatatlanok.

A relaxáció magasiskolájának hívom a jóga nidrát, mely jógikus mélyalvást jelent. Kívülről egyszerűnek tűnik, hiszen 1 órán keresztül fekszik a jógi ilyenkor teljesen mozdulatlan fizikai testtel. Ám sokaknak kihívást jelent akár csak pár percig is mozdulatlanul feküdni, hogy várhatnánk el tőlük, hogy a gondolataikat uralják.

Tovább »

Téli jótanácsok a jóga és ajurvéda alapján

A jógában sokféle módszert kidolgoztak ki a Tűz erősítésére. Az ászanák közül általánosan ismert a Napüdvözlet gyakorlatsor, de fokozzák a Tüzet a nyújtások, az előrehajlító gyakorlatok, a hasonfekvésben végzett hátrahajlások és a csavaró ászanák is. Kifejezetten a Tűz élesztése a célja az agniszara gyakorlatainak. A légzések között a bhasztrikát, a kovácsfújtató légzést használják általánosan ezzel a céllal.

Tovább »

Jóga és önismeret 1.

 A jógáról többfajta elképzelés él az emberek gondolatvilágában. Sokan a nyakatekert gyakorlatokkal, míg mások a fa alatt örökkön-örökké mozdulatlanul ülő jógival azonosítják a jógát. Valójában a jóga egyik sem és mindkettő...

Tovább »

Ősz - a Fém elem évszaka 1.

 

Őszi teendőink: "sepregessünk a házunk táján"
 
Talán az ősz az az évszak, az összes többihez képest, amikor a legtöbbet tudhatunk meg önmagunkról. A betakarítás után a Természet mindent lecsupaszít. Ebben az évszakban a Természet elengedi az elmúlt év terméseit. Az ősz jelzi a növekedés időszakának a lezárulását, a befelé fordulást, a kifelé irányuló energiák visszahúzódását. A levelek elszíneződnek, majd lehullanak.

 

Tovább »

Pszichoszomatika, avagy a test, mint kommunikációs csatorna

A pszichoszomatikus szemléletben a test és a lélek egy közös egységet alkot, mindkettő kölcsönösen hat a másikra. Psziché – lelket, szóma – testet jelent. A pszichoszomatikus betegség azt jelenti, hogy a betegség lelki eredetű.

 

Tovább »

Babashiatsu kezelés és Shonishin

A babashiatsu és a shonishiin, különösen hatékony segítség a csecsemők testi-lelki- és mozgásfejlődésének megtámogatására.

A kezelést végzi: Darin Ágnes, shiatsu gyógyász, konduktor, a Nemzetközi Shiatsu Iskola tanára

Tovább »

A pánikbeteg problémái és megoldásai

A pánikbetegség egy rövidebb-hosszabb ideig fenn­álló szo­ron­gá­sos álla­pot, mely töme­g­iszonnyal, depresszióval, klauszt­ro­fó­bi­á­val páro­sul­hat. A roham ide­jén heves szív­do­bo­gás, verej­té­ke­zés, szé­dü­lés, szívrohamszerű tüne­tek észlel­hetőek. Emellett reme­gés, has­me­nés, hányás vagy hány­in­ger, gyo­mor­görcs, sűrű vizelési inger lép­het fel, illetve az ezektől való féle­lem kerül a pánikbetegségben szenvedő életének elő­terébe. Kép­te­len embe­rek közé menni, vagy tömeg­köz­le­ke­dési járműre szállni, főleg a föld alatt, met­rón utazni.

Tovább »

3 perces relaxáció a nagyon elfoglalt embereknek

Részlet Szvámi Véda Bhárati: Bevezetés a himalájai jóga tradícióba 1. című könyvéből

Tapasztald meg magad a lenti gyakorlás eredményét magad is jóga tanáraink biztonságot nyújtó vezetésével!

Tovább »

Gyermek-shiatsu terápia

Kedves Szülők!

Bizonyára Önök is voltak már olyan helyzetben, hogy úgy érezték, gyermekük kezelhetetlenné vált, esetleg a közösségben mutatott viselkedése némi aggodalomra adhatott okot. Biztos volt olyan betegség, amiből nehezen gyógyult ki, vagy sokszor visszatért és krónikussá vált. Az iskolában tanulási problémákkal küzd, szorong, agresszívan viselkedik, vagy ellenkezőleg, túl visszahúzódó, fejfásra, hasfájásra panaszkodik.
Bizonyára ott álltak széttárt karral, csüggedten, és nem tudták, hogyan segíthetnének gyermekükön, hiszen már szinte minden nevelési stratégiát kipróbáltak. Mi az a terápia, amely segítséget nyújthatna ebben a helyzetben?

Tovább »

Életmód tanácsadás - Táplálkozás

TÁPLÁLKOZÁS - mindenkit érintő téma, amelyben laikusként is nagyon sokat tehetünk egészségünkért. De hogyan? Az utóbbi évtizedekben szinte minden, és mindennek az ellenkezője is elhangzott a táplálkozással kapcsolatban. Testkontroll vagy reggelizz úgy, mint a király? Vegetáriánizmus vagy Atkins-diéta, esetleg paleolit táplálkozás? Vércsoportdiéta? Szétválasztó diéta? Zsír, vaj, margarin, olaj vagy ghí? Tejet igen vagy nem? Glutént igen vagy nem? Életmód tanácsadás igénybevétele?

Tovább »

HOMEOPÁTIA - érdekes cikkek

Szeretne többet megtudni a homeopátiáról? Hogyan lehet homeopátiás szerekkel legyőzni az alvászavart, a náthát? Olvassa el publikációinkat és vegye igénybe szakembereink segítségét!

Tovább »

Acu-tape: az akupunktúra hatékony kiegészítője

Az Acu-Tape terápia a kinezio-taping és a hagyományos kínai orvoslás szintézise; a testi problémákat nemcsak anatómai megközelítésből, hanem energetikai szempontból is kezeli.

Tovább »

Aludni jó! - Homeopátiás tippek alvászavarokra

Mire jó a homeopátia?

Az alvás felfrissíti a szellemet, pihenteti a testet, ilyenkor ürül ki sok méreganyag a szervezetünkből és regenerálódnak a szövetek. Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, de mindannyiunk életében előfordulhat olyan időszak amikor nem jön álom a szemünkre. Ha éjszakai pihenésünk zavart, akkor ez nappali tevékenységeinkre is rányomja a bélyeget.

Tovább »

Életmód-tanácsadás a Kelet-Nyugat Egészségközpontban

Olvassa el az életmód tanácsadáshoz, elsősorban táplálkozáshoz kapcsolódó publikációinkat és keresse szakembereinket!

Tovább »

Ahol Kelet és Nyugat találkozik

A holisztikus szemlélet az embert teljes szellemi, lelki, testi egységnek tekinti. Ez a lényegi különbség a keleti és a nyugati gyógyászati hozzáállás között: az előbbiben a probléma okát, az utóbbiban csak a tüneteit kezelik. Azonban a tüneti kezelés sokszor nem jelent végleges vagy hosszú távú eredményt. Talán ez az oka annak is, hogy napjainkban egyre többen részesítik előnyben a hagyományos keleti, kínai orvoslás nyújtotta megoldásokat. A keleti tradicionális és a modern nyugati orvoslás nagyon jól működhetne együtt és működik is.
Tovább »

SHIATSU - érdekes cikkek

A shiastu és shiatsu masszázs az élet számos területén lehet segítségünkre gyeremekkortól időskorig. Összegyűjtöttünk Önöknek néhány érdekes cikket a témában. Kérdéseikkel forduljanak bizalommal az Egészségközpontunkban dolgozó shiatsu szakemberekhez.

Tovább »

Az allergiáról

Az allergia egy nagyon szerteágazó tünet együttes összefoglaló elnevezése, hiszen beleértjük az összes olyan kórképet, amelynek során a személy szervezete bizonyos ártalmatlan anyagokra túlérzékenységgel reagál. Bár a szezonalitás alapján tavasz végén-nyár elején a mindenki által ismert tünetekkel (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés) jelentkező pollenallergia a legjellemzőbb, érdemes kiemelni, hogy gyakran megjelennek egyéb formái is az allergiának, bőrtüneteket (csalánkiütés, viszketés, bőrgyulladás), és emésztőrendszeri problémákat okozva.

Tovább »

Méregtelenítés

Számos méregtelenítő és tisztító kúra javaslatottal találjuk szembe magunkat.

Olvassa el publikációinak a méregtelenítés témában!

Tovább »

Méregtelenítési módszerek az ajurvédában

Az ajurvéda több ezer éves összetett tudásából néhány egyszerű módszer a mindennapi életben is jól használható. Ilyenek például az ajurvéda tisztító eljárásai.

Tovább »

Tél - a Víz elem évszaka

A tél ereje a hangsúlyozás energiája: a tél kihangsúlyozza az élet lényegét. A többi évszak gyümölcseinek, virágainak és leveleinek külső pompája nélkül a növényeknek csupán a lényegük van jelen: a mag, a mélyen magában rejlő lehetőségekkel, vagy a fa, mely lecsupaszodva már nem más, mint törzs, ágak és gyökerek. Számunka a tél a visszaemlékezés ideje, amikor eljuthatunk máz nélküli lényegiségünkhöz. A Víz, a télhez tartozó évszak elvezet minket sötét és nyugodt belső medencénkhez, ahol esszenciális ön-azonosságunk lakozik. Ennek az évszaknak az energiáját arra használhatjuk, hogy mélyebben fedezzük fel belső énünk lényegét.

Tovább »

Évszakváltás és Földnapok

A kínai orvoslásban szerint a természetben lejátszódó évszakváltás az ember energetikai rendszerében is megtörténik.

Az évszakváltásnak  jelentősége van  a megelőzés szempontjából. Az embernek, mint mikrokozmikus rendszernek, harmóniában kell lennie környezetével, a makrokozmosszal. A makrokozmoszt működtető törvények működtetik az embert is, és a természetben lejátszódó ciklikus változások az ember energetikai működésében is megmutatkoznak.

Tovább »

Jóga télen - A Tűz erősítése

A jógában sokféle módszert dolgoztak ki a Tűz erősítésére. Az ászanák közül általánosan ismert a Napüdvözlet gyakorlatsor, azonban fokozzák a Tüzet a nyújtások és a csavaró ászanák is. Kifejezetten a Tűz élesztése a célja az agni szara gyakorlatainak. A légzések között a bhasztrikát, a kovácsfújtató légzést használják általánosan ezzel a céllal. Sokféle agni van a testben, amelyek más-más életfunkciókat látnak el, és kitüntetett szerepük van az egészség, az életerő, a fiatalság megőrzésében. Az egészséges tűz a harmonikus személyiség kialakításában és a spirituális fejlődésben is szerepet játszik. Az említett gyakorlatok jógaóráinkon elsajátíthatóak.

Tovább »

Tél

A tél a kínai orvoslásban a víz elemhez tartozó évszak, az elem fő szerve a Vese. Minden, a szervezetben lejátszódó élettani folyamat alapja a Vesékben raktározott esszencia. Ezt a sűrített energiát fogantatásunkkor kapjuk, életünk során folyamatosan használunk belőle, pótolni nem tudjuk, és ha elfogy, az egyben életünk végét is jelenti.  

Tovább »

Illóolajok télen

Itt a tél, egyre több a légúti panasz, egyre több a beteg. Ebben a helyzetben az illóolajok alkalmazása rendkívül nagy segítséget nyújthat a betegségek megelőzésében, illetve az esetleg már kialakult betegség kezelésében, gyógyításában.  

Tovább »

A Schüssler sók szerepe a szervezetben

Sók létfontossága a szervezetben: szervezetünk minden egyes sejtjében jelenlévő 12 féle só elengedhetetlen, létfeltétel sejtjeink, szervezetünk számára. Ezek a biokémiai sók meghatározzák a felépítésünket, működésünket, a sók fontos elemei és energiaforrásai a sejtjeinknek. A sejtek normális működésének alapfeltétele a sók megfelelő mennyisége és a sók egymáshoz viszonyított megfelelő aránya.  A táplálkozással a vér és a szövetközti nedv raktárai pótlódnak, ezért az ásványi anyagok pótlása szájon át sokszor nem elégséges, illetve nem érhető el velük a kívánt hatás.

Tovább »

A relaxáció gyógyító hatásai

A relaxáció célja, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a fizikait test érzéseivel, érzeteivel.

Relaxálj az ellazulásért, szorongásmentes életért és a tudatosságért, ahogy Szabó Kata mondja a 6 alkalmas relaxáció tanfolyam beharangozójában.

MA MÉG LEHET CSATLAKOZNI!!!

Tovább »

Gerincsérv, gerincfájdalom kezelése alternatív módszerekkel

A gerinccel foglalkozó terapeuták szinte teljes összhangban hangsúlyozzák a rossz testtartási szokások megértését, mert hiába gyakorlunk pl. gyógytornát heti 3 órában, ha napi 24 órában rosszul használjuk a testünket.

Tovább »

Forma norma: Körte vagy alma?

Jógaterapeutaként az egyik első kérdésem, mennyire vagy elégedett az életeddel. Tízes skálán osztályozva. (tényleg, te mennyit adnál ?)
Nagyon ritkán mondanak tízet.
Azt tapasztalom, hogy kóros ön-el-nem fogadás az egyik vezető elégedetlenségi ok a nők körében.
„Az önbizalmammal van baj”-szokták mondani.

Tovább »

A szenvedéstől való megszabadulás, az örömteli élet titka.

„Az emberi élet jövés és menés, születés és halál körforgása.”

Tovább »

Részlet Papp József előadásból az Everness Fesztiválról

 Az elme csendjének megtapasztalása nem egy kiváltság. Mint mindenki, Te is képes vagy rá!

Tovább »

Gyógyulj és őrizd meg egészséged shiatsu masszázzsal

 

A shiatsu terápia valóságos diadalutat járt be Amerikában és Nyugat-Európában az utóbbi évtizedekben. 

A shiatsu a hagyományos távol-keleti gyógymódokból ered, melyek elképzelése szerint egészség és betegség az áramló, illetve stagnáló energia kifejeződése. Az energiapályák - meridiánok - mentén a shiatsu élénkíti az energiaáramlást, ezáltal testi-lelki harmóniát teremt.

 

Tovább »

Fejfájás okai és kezelése

A fejfájás ellen, természetesen!

A fejfájás okai lehetnek:

  • keringési zavar
  • elmozdult csigolyák
  • stressz
  • emésztési problémák
Tovább »

Shiatsu masszázs kismamáknak

Hogyan befolyásolhatjuk a terhesség során a sokszor nem túl kellemes változásokat?

Hogyan teremtsünk harmóniát a bennünk zajló folyamatok között?

Ezekre ad választ és megoldást a shiatsu masszázs.

Tovább »

Fogyás jógával

Mennyit együnk, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük formás alakunkat?

A jóga és az ájurvéda egyetért abban, hogy a gyomrot csak a feléig érdemes megtölteni szilárd étellel, egynegyedét folyadékkal, a fennmaradó negyedet pedig üresen kell hagyni, hogy a gyomor keverő mozgásának elegendő hely jusson, így az emésztés is megfelelően menjen végbe.

Ha eddigi rossz táplálkozási szokásaink miatt a gyomrunk kitágult és ez a mennyiség több a kívánatosnál, néhány napos léböjtkúra segítheti a gyomor összeszűkülését. A továbbiakban pedig nem a rövid ideig tartó, radikális mennyiségcsökkentés, hanem a hosszan fenntartható, 10-15%-os csökkentés a tapasztalat szerint már elég a havi 2-3 kg fogyáshoz, amelynél gyorsabb súlycsökkenés nem is egészséges.

Tovább »

Gerincterápia shiatsuval

A gerincbetegségek nem csak hazánkban, hanem az egész civilizált világban népbetegségnek számítanak, a lakosság több mint háromnegyede élete során legalább egyszer érintetté válik a problémában. A kamaszkorban kialakuló gerincferdülésektől kezdve – a felnőttkorban kezdődő vagy súlyosbodó gerincsérvek esetein át – az időskori csigolyaösszeroppanásokig rendkívül széles a skála még azoknál is, akik relatíve egészséges gerinccel születtek.

Tovább »

Vérszegénység a keleti orvoslás szemszögéből

A kínai orvoslásban a a vérszegénységet a vér “ürességének” vagy “gyengeségének” tekintik.

A nyugati orvos egyszerű laboratoriumi vérvizsgálattal megállapíthatja, hogy a háttérben vas- és folsavhiány, illetve különböző vörösvérsejteket pusztító szerzett vagy öröklött betegsélgek állnak-e. A vérszegénység valódi oka, hogy a vér képtelen az oxigént a szervezet sejtjeihez szállítani.

Tovább »

Elmélkedés a kötelességről

Az alábbi idézetet ajánlom figyelmedbe elmélkedésre és elmélyülésre

Ízlelgesd a szavakat, és érezd vibrációjukat a szívedben.

Szvámi Ráma: Óm, az örök tanú részlet

Tovább »

Érzelmeink megtisztítása jógaászanákkal 2.

A légzéstudatosság fontossága ászanagyakorlás közben

Önmagunk egyre mélyebb szinteken való megismerése csak akkor lehetséges, ha engedjük a légzésünket szabadon áramolni végig a jógagyakorlás során. A légzés egy információhordózó eszköz; a tudatosságot és az energiát az elménk tudattalan részeibe szállítja, így válunk képessé arra, hogy meglássuk, mi van legbelül. Aztán a légzés eltávolítja a rendszerünkből azokat az információkat, amiket már nem találunk hasznosnak a belső boldogságunk és a személyiségünk növekedése szempontjából. Az energia áramlása, ami a légzés finom áramában utazik, egyesével kioldja ezeket a csomókat a kilégzéseink segítségével.

Tovább »

Shiatsu - Amikor a lelket simogatják

A nyugati világban sokan létbiztonságban élünk, táplálékbőség vesz körül, szexuális késztetéseinket soha ilyen szabadon nem élhettük ki. Mégis mi hiányzik? Miért nem találjuk a boldogságot, a belső békét? Tudunk-e élni ezzel a rengeteg lehetőséggel, amit nyugati társadalmunk kényelmes élete lehetővé tesz? Tudunk-e valami többet kihozni ebből a kényelmes, de spiritualitását nagyrészt elvesztett életből, mint létünk puszta reprodukálását?

 

Tovább »

Érzelmeink megtisztítása jóga ászanákkal - Ashutosh Sharma előadása

Ashutosh Sharma  a Himalájai Tradíció vezető oktatója, 1996 óta tanít Európában, Dél-Kelet Ázsiában és Észak-Amerikában Szvámi Véda kérésére. Thaiföldi előadásából készült írást ajánljuk figyelmedbe.

Jó olvasást kívánunk!
Tovább »

Érzelmeink megtisztítása jógaászanákkal 1.

Ashutosh Sharma előadása

Ashutosh Sharma  a Himalájai Tradíció vezető oktatója, 1996 óta tanít Európában, Dél-Kelet Ázsiában és Észak-Amerikában Szvámi Véda kérésére. Thaiföldi előadásából készült írást ajánljuk figyelmedbe.

Jó olvasást kívánunk!

 

Tovább »

Az akupunktúráról

Az akupunktúra nem csupán egy gyógyító módszer, az akupunktúra régi korok Mesterei által ránk hagyott titkok kincsesbányája is egyben. Egy mind a mai napig megfejtésre váró tudomány, de nem abban az értelemben, hogy a modern tudomány eszközeivel igazoljuk hatékonyságát. Az akupunktúrának nincs szüksége arra, hogy a mai tudomány bebizonyítsa, hogy jól működő gyógyító rendszer. Létjogosultsága sok ezer éves sikeres működésében rejlik.

Tovább »
Publikációink