Shiatsu

A shiatsu hagyományos japán gyógyítási technika, amely a kínai orvoslás alapelveire és a zen szemléletére épül. A shiatsu és shiatsu masszázs az emberi test energetikai rendszerét elsősorban érintéssel befolyásolja.

A shiatsu szó eredeti jelentése „ujjnyomás”, illetve tágabban „az energiák irányítása”. A terapeuta a shiatsu kezelést nem csupán intellektuális tudással tervezi meg, hanem intuícióját is követi, amely segít ráhangolódni a páciens valóságos helyzetére. A shiatsu nagyszámú technikát használ a csontok rendkívül finom helyreigazításától, az energiapályák befolyásolásától a belső szervek gyógyításán át a csakrák működésének rendezéséig.

A kezelés célja a teljes energiarendszer harmonizálása, mely által megszüntethetők a betegségek, zavarok hátterében rejlő okok, és helyreállítható a testi és lelki egyensúly. A hatékonyság szempontjából nagy jelentőségű a gyógyító személyisége.

Milyen esetekben segít a módszer?

A shiatsu sokféle probléma esetén hatékonyan alkalmazható terápia. Fontos kiemelni a mozgásszervi betegségeket (ízületi panaszok, gyulladások, gerincsérv, derék- és hátfájás), a légzőszervi problémákat, az emésztő- és kiválasztószervi betegségeket (gyomorfekély, reflux, vese- és húgyúti problémák), a meddőséget és a pszichés zavarokat (a szorongástól és alvászavaroktól kezdve egészen a depresszióig, fejfájásig. Fontos szerepe van a prevencióban is, segít az önismeretben, sőt szellemi fejlődésünkhöz is hozzájárulhat.


A shiatsu hatása a beteg egész személyiségére kiterjed. Minden shiatsu kezelés egyedi, a beteg éppen aktuális szükségleteihez igazodik. A shiatsu terápiás folyamat a kisebb problémákat megoldó egy-két kezeléstől a krónikus betegségeknél használt 8-10 alkalomig terjed.

Japánban hagyományosan évszakváltáskor javasolnak megelőzésként egy shiatsu kezelést, hogy az ember együtt tudjon mozdulni a szükséges változásokkal.

Munkatársaink

Publikációink