A shiatsu masszázs - beszélgetés Mezősi Annával

A japán hagyományos orvoslás fontos eleme a shiatsu. Ez a több ezer éves hagyománnyal rendelkező összetett gyógyító eljárás kapcsolatban van a kínai kultúrával, kínai orvoslással is. Feltehetőleg az ősi kínai taoyin gyakorlatok és az ősi japán masszázs, az anma ötvözetéből jött létre a shiatsu masszázs, és a XVI–XIX. században élte virágkorát.

Az ezt követő időszakban a shiatsu, a shiatsu masszázs a nyugati gondolkodásmód hatására háttérbe szorult, és csak évek múlva éledt újjá. Shiatsu néven került újra a köztudatba a japán kormány által elismert manuálterápiaként. Az első iskolát Tokujiro Namikoshi alapította, nyugati anatómia ismereteit felhasználva. Tanítványa, Shizuto Masunga is épített a nyugati orvoslás ismereteire, de ő fontosabbnak tartotta a távol-keleti gyógyítás, kínai orvoslás tradícióinak megőrzését, és visszaállította a shiatsut hagyományos alapjaira. Így született meg a zen-shiatsu. Munkatársa, Wataru Ohasi révén vált ez az irányzat ismertté Európa szerte. Shiatsu iskolák jöttek létre Ausztriában, Németországban és Svájcban. Hazánkban még kevésbé ismert a shiatsu masszázs, mára azonban egyre népszerűbbé válik.

Mezősi Anna shiatsu mesterrel beszélgettünk.
Kérlek, mesélj magadról és arról, hogyan találkoztál a shiatsuval.
– Eredetileg bölcsészkarra jártam, foglalkoztam művészetekkel és jógával, ami segített önmagam jobb megismerésében. Ez a belső út vezetett a shiatsuval való találkozáshoz is. Az első alkalom lenyűgöző élmény volt a számomra, a legintenzívebb jelenlétet tapasztaltam meg általa, és ezért kezdtem el foglalkozni a shiatsuval és shiatsu masszázzsal. Tanulmányaimat Budapesten a Madocsai Eszter által alapított shiatsu iskolában kezdtem. Ez volt az első magyarországi iskola, amely a grazi iskolához tartozik. A képzésben külföldi oktatók is közreműködtek akkor és most is. Az azóta Magyarországon járt shiatsu mesterek közül kiemelném a japán nagymestert, Ohasit, és az Európában meghatározó szakembernek számító Wilfried Rappeneckert. Legközvetlenebb kapcsolatom külföldi tanáraim közül a Grazban élő kiváló shiatsu-gyógyásszal Herbert Wiesenhoferrel van. Már 15 éve tanulom és gyakorlom a shiatsut, a shiatsu masszázst és 7 éve az oktatásával is foglalkozom. Az eltelt évek alatt több ezer shiatsu kezelést, shiatsu masszázst végeztem, melyekből sokat tanultam, azonban a mai napig is új tapasztalatként élek meg minden egyes kezelést.
– Ha röviden össze kellene foglalnod mi a shiatsu lényege, mit mondanál el?
– A shiatsu szó szerinti jelentése ujjnyomás, a test kézzel való gyógyítására utal az elnevezés. Ez a több ezer éves gyógymód az elméleti megértésen kívül egy intuitív jelenlétre teszi a hangsúlyt. A kezelő olyan állapotban tud segíteni a páciensnek, ami önmagában is egy meditatív gyakorlat. Eszköze a hara-koncentráció, amely nagyon intenzív jelenléttel, és egy bizonyos mély légzéssel jön létre. A has az erő központja a keleti kultúrában pl. a harcművészetekben is, ahol a mozdulat irányát a szív, az érzések, és nemcsak az ész határozza meg.
– Hogyan épül fel egy shiatsu masszázskezelés?
– A gyógyítást mindig állapotfelméréssel kezdem. Nagyon fontos, hogy ismerjem páciensem állapotát. Ez segít nekem abban, hogy személyre szabott shiatsu masszázst tudjak adni, a probléma okát kezeljem, és ne csak a tüneteket szüntessem meg. A shiatsu masszázs időtartama általában 1 óra. Eszközöket nem igényel, előfordul azonban, hogy szükség lehet a test pozícionálását segítő párnákra. Olajokat és krémeket nem használunk, a kezelés ruhában történik, a földön. Fontos a földenergiákkal való kapcsolat és a tér is. A gyógyítás karmikus kapcsolat, ami lehetővé teszi, hogy az egyébként nem gyógyítható betegségeknél is érjünk el eredményeket. A test energiaáramlásának harmonizálása a cél. Mindkét fél részérôl nagyon fontos a figyelem, mert fokozza az energia áramlását. A shiatsugyógyító egyszerre intuitív és tudatos, a gyógyítás folyamatában kezeli a probléma okát, és intuíciói segítségével az egész személyt. Ezzel szemben a nyugati orvoslás, és sokszor más természetes gyógymódok is előre felállított diagnózis alapján dolgoznak.
– Milyen esetekben ajánlod? Kinek segíthet?
– Különféle problémákkal keresnek meg, ezek közül kiemelném a mozgásszervi betegségeket, amelyekben nagyon eredményesen alkalmazható a shiatsu, a shitasu masszázs. Nagyon sokféle beteggel találkozom az egyszerű hátfájástól vagy tartászavartól kezdve belgyógyászati betegségeken át daganatos és pszichés betegekig. Fontos szerepe van a prevencióban is, Japánban azt ajánlják, hogy érdemes negyedévente igénybe venni a shiatsu masszázst az egészség megőrzése érdekében. Segít az önismeretben, sőt szellemi fejlődésünkhöz is hozzájárulhat.
– Találkoztál-e tévhitekkel a shiatsuval kapcsolatban?
– Sokan tévesen gondolják, hiszik vagy hallották, hogy a masszázs akkor jó, ha fáj. A fájdalomnak valóban van szerepe a gyógyulásban, de csak akkor, ha a harmóniát fenntartja. A shiatsu masszázs megkülönböztet jó, gyógyító fájdalmat (kyo) és éles fájdalmat (jitsu). A kyo energiahiányos fájdalom, ez gyógyító hatású, a beteg be tudja fogadni az érintést. A jitsut energiatöbblet okozza, amit más energiacsatornákba való elvezetéssel oldhatunk, illetve szüntethetünk meg.
– Végül ejtsünk néhány szót a szakirodalomról és a képzési lehetőségekről.
– Az érdeklődők számára 6-8 komolyabb könyv érhető el a shiatsu témában, ezek szakmailag ellenőrzött kiadványok, de önmagukban ezek a shiatsu masszázs elsajátításához nem tartalmaznak elegendô ismeretet. Aki szeretné megtanulni a shiatsu masszázstechnikát, annak lehetősége van elsajátítani kétéves képzéseinken.

Köszönöm a beszélgetést és további sikeres munkát kívánok neked. Reméljük, felkeltettük olvasóink érdeklődését, és rovatunkkal mi is hozzájárulhattunk a shiatsu népszerűsítéséhez.

Elérhetőség

H-1146 Budapest, Cházár András u. 2./c, fsz. 4. 7-es kapucsengő

Nyitva tartás:   H-P  8:00 - 16:00

mobil: (+36 20) 2297594

email: info@kny.hu

facebook.com/keletnyugatom

adószám: 23073856-1-42

számlaszám: 10918001-00000099-11070001 UniCredit Bank

Feliratkozás hírlevélre

Itt megtalál bennünket!