Tél - a Víz elem évszaka

A tél ereje a hangsúlyozás energiája: a tél kihangsúlyozza az élet lényegét. A többi évszak gyümölcseinek, virágainak és leveleinek külső pompája nélkül a növényeknek csupán a lényegük van jelen: a mag, a mélyen magában rejlő lehetőségekkel, vagy a fa, mely lecsupaszodva már nem más, mint törzs, ágak és gyökerek. Számunka a tél a visszaemlékezés ideje, amikor eljuthatunk máz nélküli lényegiségünkhöz. A Víz, a télhez tartozó évszak elvezet minket sötét és nyugodt belső medencénkhez, ahol esszenciális ön-azonosságunk lakozik. Ennek az évszaknak az energiáját arra használhatjuk, hogy mélyebben fedezzük fel belső énünk lényegét.

A tél  belső munka időszaka: meditáció, önvizsgálat, összpontosítás, befelé fordulás és az energiák elraktározása. Ebben az évszakban pihenünk, megtöltjük és karban tartjuk tartalékainkat, erőt gyűjtünk az elkövetkező évre. Kevésbé legyünk aktívak ebben az évszakban, őrizzük meg szexuális energiáinkat, korán menjünk aludni, és későn keljünk fel. Ahogyan a mag sem tud előtörni, míg nem gyűjtött elegendő erőt, a mi elképzeléseink és terveink sem tudnak stabilan megvalósulni, ha energiánk szétszóródik és elfolyik.

 

A tél a nyugalom és az elcsendesedés ideje, a Természet energiája lelassul ilyenkor, ez az évszakok közül a leginkább befelé tekintő időszak. Ez a leginkább yin évszak: a téli fák csontvázszerűek, az életerő visszahúzódik, az élet külső jelei eltűnnek, és a tájat hó borítja. A munka továbbhalad, de csupán belül. A pihenés során mélyen legbelül összpontosul az energia és a tározóinkban gyűlik; a tél hideg és sötét, a megőrzés és a raktározás jellemző rá. A tél összesűrűsített, belső ereje biztosítja a lehetőséget a magnak, hogy előtörjön a tavaszi növekedés időszakában.

A belső tartalékaink bősége bátorságot és akaraterőt adományoz nekünk. Ha hiányoznak ezek a tartalékok, azzal az érzelemmel szembesülhetünk, amit a kínaiak már ötezer éve a Víz elemhez társítanak: a félelemmel. Természetesen a félelem megfelelő mennyiségben szükséges; korlátaink felismerésekor gondoskodik és figyelmeztet bennünket életünk védelme érdekében. Az egyensúlyhiányos Víz elem azt a félelmet jelenti, amikor attól tartunk, hogy az előttünk álló kihívásokat nem tudjuk teljesíteni: félünk, hogy nem vagyunk képesek terveinket elérni; félünk, hogy nem készültünk fel eléggé arra, amivel szembesülnünk kell majd. Ez olyan, mintha nem lenne elegendő tartalékunk a tél túléléséhez.

vese és a húgyhólyag tartozik a Víz elemhez bennünk. Ennek megfelelően e két meridián mentén számos olyan akupunktúrás pont található, melyekkel tölteni lehet a tározókat és életre lehet kelteni azt a helyet bennünk, ahol a valódi erőnk, bátorságunk és bölcsességünk lakozik.

A Víz energiáival együtt haladni annyit tesz, hogy egyszerűen lenyugszunk és csendesek maradunk és megtartjuk energiánkat magunkban. A folyamatos küzdelem és megerőltetés társadalmában élve azonnali eredményeket várunk el és kész válaszokat. De a Természetnek más módszere van: mindent a maga idejében. Ha a Természet útját követve télen pihenünk, nyugodtan ugorhatunk fejest a tavaszba az elraktározott energiák, a világos jövőkép és céltudatosság erejével. 

Néhány javaslat, hogyan éljünk összhangban a téli évszakkal:
-    Pihenj többet. A Természet pihen, gyógyul és megújul ilyenkor – ez a szakasz nagyon fontos a következő ciklus fejlődése szempontjából. A kínai orvoslás legősibb könyve, a Nei Jing így tanácsolja: „Télen az embereknek korán kell lefeküdniük és későn kell kelniük reggel, és várniuk kell a nap felbukkanását (a Tavaszt).”
-    Szánj több időt a belső dolgaidra. Használd ki az évszak energiáját, hogy többet tudj meg magadról elmélkedés segítségével, olvass hasznos műveket, melyek a szellemet táplálják, légy tudatában érzékeidnek, szánj figyelmet álmaidra. A téli évszak különösen alkalmas arra, hogy meditációs gyakorlatokba kezdjünk. 
-    Egyél több meleg ételt. Mivel a levegő hideg, a testnek több energiájába kerül több meleget termelnie, ezért együnk több főtt és szénhidrátban gazdag ételt. Próbáld ételeidet teljes kiőrlésű gabonából, kásából, babból, borsóból és gyökerekből (burgonya, répa, fokhagyma) készíteni.
-    „Ülj össze a tűzhely köré” azokkal, akik sokat jelentenek számodra. A téli esték kifejezetten alkalmasak a kapcsolatok megújítására és elmélyítésére azokkal, akik közel állnak hozzánk. Ezek a találkozások legyenek egyszerűek és pihentetőek.

Elérhetőség

H-1146 Budapest, Cházár András u. 2./c, fsz. 4. 7-es kapucsengő

Nyitva tartás:   H-P  8:00 - 16:00

mobil: (+36 20) 2297594

email: info@kny.hu

facebook.com/keletnyugatom

adószám: 23073856-1-42

számlaszám: 10918001-00000099-11070001 UniCredit Bank

Feliratkozás hírlevélre

Itt megtalál bennünket!