A shiatsu alkalmas mind régóta fennálló, mind újkeletű problémák orvoslására, de megelőző szerepben ugyanilyen hatékony. Közvetlen hatásként ellazultság, frissesség, kellemes közérzet, az esetleges fájdalomérzet csökkenése; hosszú távon általános állapotjavulás, testi-szellemi kiegyensúlyozottság érhető el, hiszen a testtel történő közvetlen kapcsolaton keresztül a lelkiállapotot is kedvezően alakítja.

Fontos szerepe van a prevencióban is. A keleti elképzelés szerint a gyógyítás legalacsonyabb szintje akkor kezelni a bajt, mikor már kialakult.

Japánban hagyományosan évszakváltáskor javasolnak megelőzésként egy shiatsu kezelést, hogy az ember együtt tudjon mozdulni a szükséges változásokkal.

A shiatsu sokféle probléma esetén hatékonyan alkalmazható terápia. Fontos kiemelni a mozgásszervi betegségeket (ízületi panaszok, gyulladások, gerincsérv, derék- és hátfájás), a légzőszervi problémákat, az emésztő- és kiválasztó szervi betegségeket (gyomorfekély, reflux, vese- és húgyúti problémák), a meddőséget és a pszichés zavarokat (a szorongástól és alvászavaroktól kezdve egészen a depresszióig, fejfájásig).

A shiatsu hatása a beteg egész személyiségére kiterjed. Minden shiatsu kezelés egyedi, a beteg éppen aktuális szükségleteihez igazodik. A shiatsu terápiás folyamat a kisebb problémákat megoldó egy-két kezeléstől a krónikus betegségeknél használt 8-10 alkalomig terjed.
A shiatsu természetéből adódóan önállóan is alkalmazható, de más nyugati orvosi, ill. természetgyógyászati kezelés kiegészítőjeként is ragyogóan beválik. Ez utóbbi esetben az alapkezelést végző orvos vagy természetgyógyász által javasoltakkal összhangban szükséges alakítani a masszázsterápia folyamatát.

Mivel ahhoz, hogy egy betegség megjelenjen, az energiaállapot tartós ’kibillentsége’ szükséges, ezért ennek helyreigazítása sem oldható meg néhány kezelés alatt. Sajnos, tapasztalatom szerint az emberek nagyon nehezen értik ezt meg, egyfajta azonnali eredményt akarnak. Ez összevág menedzser-tempójú világunk elvárásaival: „konzervpizza-mirelitzöldség-instantleves.” Valójában azonban mire egy problémával felkeresik a természetgyógyászt, addigra a probléma többnyire már idült, és a páciens általában kipróbált különféle kezeléseket, melyek vagy nem működtek, vagy csekély eredményt hoztak. Ebben a helyzetben persze érthető, hogy türelmetlenül várják a csodát. Azonban ha meggondoljuk, hogy egy-egy komoly betegséget hány hosszú év kitartó munkájával sikerült „összehozni,” irreális elvárás lenne néhány alkalomtól és csupán ’kívülről’ (orvostól, természetgyógyásztól, pirulától, technikától) várni a megoldást.

Mikor ne végezzünk shiatsut?

 • közvetlenül műtét, baleset szülés után, hat héttel később már javasolt
 • akut fertőzés, láz, vérzés esetén
 • a bőrön lévő fertőzés esetén
 • súlyos mentális betegségben (pl. pszichózis, skizofrénia)
 • tudatmódosító szerek hatása alatt álló páciensen
 • bármely helyzetben, ha nem érezzük kompetensnek magunkat
 • várandósság alatt csak speciálisan képzettséggel
shiatsu-logo
0
  0
  Kosár
  A kosár üres