Gerincsérvem van.
– Mióta?
– Tíz éve.
– És hol fáj?

Most sehol.

Ilyen párbeszéd gyakran hangzik el shiatsu rendelőnkben. Azt sugallja, hogy akinek egyszer kialakult egy kezdődő gerincsérve, annak egész hátralévő életében azzal a tudattal kell élnie, hogy ő gerincbeteg. Természetesen különböző súlyosságú állapotokról lehet szó, és van, akinél ez a panasz valóban folyamatosan fennáll. De szerencsére az esetek nagy részében múló az állapot, és ahogy egy hetes nátha után fél évvel nem mondjuk, hogy „náthás vagyok”, ugyanúgy nem kell gerincbetegként gondolni magunkra egy derékfájás után egész hátralévő életünkben.

Az viszont igaz, hogy valamit másképp érdemes csinálnunk, mert ha mindent ugyanúgy teszünk, ahogy addig, nem meglepő, ha ugyanoda jutunk. Néha az életünk változása magától is segítségünkre siet, mert – bár ez nem annyira köztudott, mint a pszichoszomatikusnak tartott betegségek esetében – soha egyetlen gerincsérvet sem láttam, aminek a hátterében nem volt komoly érzelmi ok. Ha tehát azt az érzelmi terhet valahogy megoldjuk, amire ilyen kétségbeesett testi tünettel reagáltunk, a panasz magától is javulhat, ahogy az esetek nagy részében meg is történik.

Sok mindent tehetünk saját magunk is a gerincünk gyógyítása érdekében.

A gerinccel foglalkozó terapeuták szinte teljes összhangban hangsúlyozzák a rossz testtartási szokások megértését, mert hiába gyakorlunk pl. gyógytornát heti 3 órában, ha napi 24 órában rosszul használjuk a testünket.

Számtalan keleti és nyugati mozgásrendszer segíti az új, helyes testtartás kialakítását.

Most abból a segítségből emelnénk ki néhány részletet, amivel a shiatsu tud hozzájárulni a gerinc gyógyulásához.

  • a gerinc, és ezen belül a deréktájék a Vese és a Hólyag energiájának irányítása alatt áll, meggyengülése gyakran ezen szervek diszharmóniájának következménye, amin a shiatsu már néhány kezeléssel lényegesen tud javítani. Az évek óta fennálló, krónikus panaszok esetében természetesen ez a javulás lassabban következhet be.
  • a derékfájdalom a test egész struktúrájában kialakuló sokféle deformitás utolsó lépcsője lehet, rendezéséhez érdemes megvizsgálni a csontok, kiemelten a csípő helyzetét, oldani az izmok, szalagok, inak feszültségeit, a test hártyarendszerét.
  • a gerinc nem csupán fizikai és energetikai struktúra, a mai fejlett testtel foglalkozó technikák szerint „információs autópálya”, amely a csak ránk jellemző módon fordítja le az univerzum végtelen mennyiségű információját. Felszabadítása más nézőpontokat, nagyobb rugalmasságot hozhat nemcsak a testünkben, hanem az egész személyiségünkben is.
shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres