Beszélgetés Mezősi Annával.

A japán hagyományos orvoslás fontos eleme a shiatsu. Ez a több ezer éves hagyománnyal rendelkező összetett gyógyító eljárás kapcsolatban van a kínai kultúrával, a kínai orvoslással is. Feltehetőleg az ősi kínai taoyin gyakorlatok és az ősi japán masszázs, az anma ötvözetéből jött létre a shiatsu masszázs, és a XVI–XIX. században élte virágkorát.

Az ezt követő időszakban a shiatsu, a shiatsu masszázs a nyugati gondolkodásmód hatására háttérbe szorult, és csak évek múlva éledt újjá. Shiatsu néven került újra a köztudatba a japán kormány által elismert manuálterápiaként. Az első iskolát Tokujiro Namikoshi alapította, nyugati anatómia ismereteit felhasználva. Tanítványa, Shizuto Masunga is épített a nyugati orvoslás ismereteire, de ő fontosabbnak tartotta a távol-keleti gyógyítás, a kínai orvoslás tradícióinak megőrzését, és visszaállította a shiatsut hagyományos alapjaira. Így született meg a zen-shiatsu. Munkatársa, Wataru Ohasi révén vált ez az irányzat ismertté Európa-szerte. Shiatsu iskolák jöttek létre Ausztriában, Németországban és Svájcban. Hazánkban még kevésbé ismert a shiatsu masszázs, mára azonban egyre népszerűbbé válik.

Mezősi Anna shiatsu mesterrel beszélgettünk.

Kérlek, mesélj magadról és arról, hogyan találkoztál a shiatsuval.

– Eredetileg bölcsészkarra jártam, foglalkoztam művészetekkel és jógával, ami segített önmagam jobb megismerésében. Ez a belső út vezetett a shiatsuval való találkozáshoz is. Az első alkalom lenyűgöző élmény volt a számomra, a legintenzívebb jelenlétet tapasztaltam meg általa, és ezért kezdtem el foglalkozni a shiatsuval és shiatsu masszázzsal. Tanulmányaimat Budapesten a Madocsai Eszter által alapított shiatsu iskolában kezdtem. Ez volt az első magyarországi iskola, amely a grazi iskolához tartozik. A képzésben külföldi oktatók is közreműködtek akkor és most is. Az azóta Magyarországon járt shiatsu mesterek közül kiemelném a japán nagymestert, Ohasit, és az Európában meghatározó szakembernek számító Wilfried Rappeneckert. Legközvetlenebb kapcsolatom külföldi tanáraim közül a Grazban élő kiváló shiatsugyógyásszal Herbert Wiesenhoferrel van. Már 15 éve tanulom és gyakorlom a shiatsut, a shiatsu masszázst és 7 éve az oktatásával is foglalkozom. Az eltelt évek alatt több ezer shiatsu kezelést, shiatsu masszázst végeztem, melyekből sokat tanultam, azonban a mai napig is új tapasztalatként élek meg minden egyes kezelést.

– Ha röviden össze kellene foglalnod mi a shiatsu lényege, mit mondanál el?

– A shiatsu szó szerinti jelentése ujjnyomás, a test kézzel való gyógyítására utal az elnevezés. Ez a több ezer éves gyógymód az elméleti megértésen kívül egy intuitív jelenlétre teszi a hangsúlyt. A kezelő olyan állapotban tud segíteni a páciensnek, ami önmagában is egy meditatív gyakorlat. Eszköze a hara-koncentráció, amely nagyon intenzív jelenléttel, és egy bizonyos mély légzéssel jön létre. A has az erő központja a keleti kultúrában pl. a harcművészetekben is, ahol a mozdulat irányát a szív, az érzések, és nemcsak az ész határozza meg.

– Hogyan épül fel egy shiatsu masszázskezelés?

– A gyógyítást mindig állapotfelméréssel kezdem. Nagyon fontos, hogy ismerjem páciensem állapotát. Ez segít nekem abban, hogy személyre szabott shiatsu masszázst tudjak adni, a probléma okát kezeljem, és ne csak a tüneteket szüntessem meg. A shiatsu masszázs időtartama általában 1 óra. Eszközöket nem igényel, előfordul azonban, hogy szükség lehet a test pozícionálását segítő párnákra. Olajokat és krémeket nem használunk, a kezelés ruhában történik, a földön. Fontos a földenergiákkal való kapcsolat és a tér is. A gyógyítás karmikus kapcsolat, ami lehetővé teszi, hogy az egyébként nem gyógyítható betegségeknél is érjünk el eredményeket. A test energiaáramlásának harmonizálása a cél. Mindkét fél részéről nagyon fontos a figyelem, mert fokozza az energia áramlását. A shiatsugyógyász egyszerre intuitív és tudatos, a gyógyítás folyamatában kezeli a probléma okát, és intuíciói segítségével az egész személyt. Ezzel szemben a nyugati orvoslás, és sokszor más természetes gyógymódok is előre felállított diagnózis alapján dolgoznak.

– Milyen esetekben ajánlod? Kinek segíthet?

– Különféle problémákkal keresnek meg, ezek közül kiemelném a mozgásszervi betegségeket, amelyekben nagyon eredményesen alkalmazható a shiatsu, a shiatsu masszázs. Nagyon sokféle beteggel találkozom az egyszerű hátfájástól vagy tartászavartól kezdve belgyógyászati betegségeken át daganatos és pszichés betegekig. Fontos szerepe van a prevencióban is, Japánban azt ajánlják, hogy érdemes negyedévente igénybe venni a shiatsu masszázst az egészség megőrzése érdekében. Segít az önismeretben, sőt szellemi fejlődésünkhöz is hozzájárulhat.

– Találkoztál-e tévhitekkel a shiatsuval kapcsolatban?

– Sokan tévesen gondolják, hiszik vagy hallották, hogy a masszázs akkor jó, ha fáj. A fájdalomnak valóban van szerepe a gyógyulásban, de csak akkor, ha a harmóniát fenntartja. A shiatsu masszázs megkülönböztet jó, gyógyító fájdalmat (kyo) és éles fájdalmat (jitsu). A kyo energiahiányos fájdalom, ez gyógyító hatású, a beteg be tudja fogadni az érintést. A jitsut energiatöbblet okozza, amit más energiacsatornákba való elvezetéssel oldhatunk, illetve szüntethetünk meg.

– Végül ejtsünk néhány szót a szakirodalomról és a képzési lehetőségekről.

– Az érdeklődők számára 6-8 komolyabb könyv érhető el a shiatsu témában, ezek szakmailag ellenőrzött kiadványok, de önmagukban ezek a shiatsu masszázs elsajátításához nem tartalmaznak elegendő ismeretet. Aki szeretné megtanulni a shiatsu masszázstechnikát, annak lehetősége van elsajátítani többéves képzéseinken.

Köszönöm a beszélgetést és további sikeres munkát kívánok neked. Reméljük, felkeltettük olvasóink érdeklődését, és rovatunkkal mi is hozzájárulhattunk a shiatsu népszerűsítéséhez.

(2011.)

ett boldogsághoz?

Az első, és egyik legfontosabb szempont az elfogadás. Látszólag magától értetődő, mégis sokszor találkozunk a hiányával, akár az önmagunkhoz való viszonyulásban, akár nyugati, akár alternatív terápiák során. Az elfogadás ebben az esetben azt jelenti, hogy az lehetek, aki vagyok. Teljes értékű ember vagyok a problémáimmal együtt, amelyekben akár külső segítségre is szükségem van. Nem kell bűntudatot éreznem miattuk. Bármely betegségem egy jelzés, aminek a „leolvasásához” segítséget kérek, de ez egyben lehetőséget is ad a kezembe a változásra.

Másként alakul azoknak a gyógyulni vágyóknak az egészségi állapota, akik így állnak hozzá a problémáikhoz?

Igen, hiszen az egyenrangúság felelősség is. Eldöntik, hogy maguk fognak változni és meggyógyulni. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem folytathatnak mindent úgy, mint korábban, mert az „ugyanúgy” ugyanoda vezet. Viszont a kontrollt az életük felett nem is kell átadniuk ismeretlen kémiai erőknek, amelyek aztán életük végéig felülírják testi folyamataikat. Természetesen igénybe vesznek gyógyszereket a változás megsegítésére, de nem érdemes minden belső folyamat megértése helyett gyógyszereket szedni.

Hogyan segíthet ebben a shiatsu?

A shiatsu terápiának az a célja, hogy a hozzánk forduló beteg – kikerülve az adott probléma hullámvölgyéből – nagyobb magabiztossággal, önállóan vigye tovább életét. Egy shiatsu kezelés sokféle módon közvetíti az elfogadást. A legősibb gyógyítási és kapcsolatteremtési móddal, az érintéssel egy olyan szintjét éri el a személyiségnek, amit a legtöbb felnőtt ember már régen elfelejtett. Ezen a szinten az élettapasztalat az, hogy azonos vagyok önmagammal. Nem csupán egy-egy részemmel, hanem az egész lényemmel. Ez biztonságot ad, amelynek alapján fel lehet mérni, hol tartok valójában, mi vezetett idáig. Hol akadtam el, merre tudok továbbmenni?

A terapeuta tudása és tapasztalata természetesen szükséges a konkrét panaszok megoldásához, de legalább ugyanilyen gyógyító ereje van annak, hogy páciensében nem a betegséget látja, hanem a teljes embert a maga egyszeri szépségében. A shiatsu nagy elméleti háttérrel találja meg ezt az értő, elfogadást és támogatást adó érintést. A kínai gyógyászat alapján az önmagunkban megtalált biztonság és harmónia kulcsa a Föld elem, amely emberi létünk tere és középpontja. Az otthonunk léte vagy hiánya, az édesanyánkkal való kapcsolat harmóniája, a biztonságérzetünk és önbizalmunk mind kapcsolatban vannak ezzel az energiával.

Milyen testi-lelki tünetek hívhatják fel a figyelmünket arra, hogy hiányt szenvedünk ezen a téren?

A Föld elem a gyomor és a hasnyálmirigy-lép funkciókörben és szervekben manifesztálódik. Fizikailag a köldök környékén jelenik meg. Itt van az ember energetikai középpontja. Felgyorsult életvitelünk egyik legáltalánosabb jelensége, hogy kimozdulunk a saját középpontunkból. Sokszor ez a középpont már eredendően gyenge. Lehet, hogy az édesanya a magzati lét során nem tudott elég energiát adni a gyermeknek, ugyanis ezt az energiát az élet kezdetén az édesanyánktól kapjuk.

A Föld elem legyengülésével jár a változékony családi helyzet, a válás, a gyakori költözés különösen az élet első hét évében, amikor a gyermek földi létben való otthonosságát a biztos kereteket adó, nem túl változékony környezet teszi leginkább lehetővé. Később az önbizalom kialakulását negatívan befolyásolhatják az iskolai és kortársak közötti kudarcok, fiatal felnőttkorban a saját élet és otthon megteremtésének megkésése. Egész életünk során negatívan hathat a Föld elemre a nem megfelelő minőségű és információ-tartalmú táplálkozás is. Ide tartoznak a Föld körforgásával kapcsolatos ritmusok, az évszakok, illetve a nappal és az éjszaka ritmusa.

Hogyan jelenik meg életünkben a Föld elem egyensúlytalansága?

Ilyenkor a belső bizonytalanság miatt életünk nem szól másról, mint a biztonság állandó kereséséről külső dolgokban. Túl fontossá válik más emberek véleménye, állandó sikerre és maximális teljesítményre törekszünk, emberi kapcsolatainkat túl szorosra próbáljuk húzni, bizonyos szokásainkhoz vagy tulajdonunkhoz irracionálisan ragaszkodunk. A tragikus ebben az önmagát fenntartó, sőt felpörgető folyamatban, hogy bármennyit teszünk is – sokszor erőnk felett – a vágyott békét és biztonságot sosem érjük el, mert az nem található meg odakint. Minden kifelé irányuló aktivitásunkhoz a Fa elem, a máj és epehólyag funkciókör aktivitása szükséges.

Mit érdemes tudnunk a Fa elemről?

A Fa elem kifelé növekszik, minden irányban kiterjed, mint egy növekvő fiatal fa. Ehhez a Föld és a Víz energiáját használja fel. Tehát a Fa túlzott aktivitása legyengíti a Földet. Minél inkább megpróbáljuk tetteinkkel a külvilágban elérni a biztonságot, annál inkább legyengítjük a Földet, amelyre a leginkább szükségünk lenne a biztonság átéléséhez. A kör itt bezárul, és ezért jelenthet hatékony segítséget egy shiatsu kezelés, amely a Föld megerősítésével megtöri ezt a rossz kört.

Visszafordít önmagunkhoz, segít, hogy energiáinkat megújítsuk belső középpontunkban, és az addigi tapasztalatokat feldolgozva, „megemésztve” menjünk tovább. Nagyon fontos személyes fejlődésünk során, hogy megtanuljunk kommunikálni belső világunkkal is, ahelyett, hogy önazonosításunkat folytonosan a külső világban tartjuk, és az ott elért teljesítmények alapján alkotunk képet önmagunkról. Ha a külső támasztékaink, társadalmi, anyagi és családi helyzetünk, egészségünk, testünk meg is változik, még mindig marad egy részünk, ahová visszahúzódva megtarthatjuk emberi méltóságunkat fájdalmas élethelyzetekben, illetve felkészülhetünk a nagyobb, az egyszeri földi léten átívelő utazásra.

Related posts

shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres