Őszi teendőink: „sepregessünk a házunk táján”

Talán az ősz az az évszak, az összes többihez képest, amikor a legtöbbet tudhatunk meg önmagunkról. A betakarítás után a Természet mindent lecsupaszít. Ebben az évszakban a Természet elengedi az elmúlt év terméseit. Az ősz jelzi a növekedés időszakának a lezárulását, a befelé fordulást, a kifelé irányuló energiák visszahúzódását. A levelek elszíneződnek, majd lehullanak.

A Természet saját körforgásunk alkotási és elengedési szakaszára figyelmeztet minket: ősszel a fák nem ragaszkodnak makacsul a leveleikhez, hátha szükségük lesz rájuk a következő esztendőben. Ennek az évszaknak az energiája a többihez képest sokkal inkább támogatja a felesleges dolgainktól való megszabadulást, azt, hogy megváljunk életünk minden elavult és idejétmúlt elemétől, hogy be tudjuk fogadni a tisztát és az újat. S az ősz adományozza számunkra azt a képet, hogy kik is vagyunk valójában. Az ősz visszavezet bennünket belső lényegünkhöz, előremozdít bennünket, hogy mellőzni tudjuk azt, amire már nincs szükségünk, és feltárja előttünk, mi is az igazán jelentős az életünkben.

A kínai orvoslásban az ősz a Fém elemhez tartozó évszak. A Fém elemhez tartozó érzelem a bánat. Mindannyian szembesülünk az elvesztés, az elválás és az elengedés érzésével, és ilyenkor rendjén való szomorúságot éreznünk. A bánat söpri ki belőlünk mindazt, amire már nincsen szükségünk az életben. Amikor a Fém elem energiája megreked vagy egyensúlya felborul bennünk, a szomorúságérzetünk túlzott lesz és állandósul. Vagy másik végletként teljesen hiányozni fog – ők azok az emberek, akik nem tudják kifejezni bánatukat.

A Vastagbél és az elengedés

A Vastagbél a Fém elem két szerve közül az egyik, melynek az a szerepe, hogy kiürítse testünkből azt, amire már nincs szüksége vagy mérgező lenne. Gondoljunk csak bele, naponta mennyi „szemét” hat elménkre és szellemünkre. Ki kell ürítenünk ezeket a szellemi hulladékokat, különben elménk mérgezett lesz és megreked, képtelen lesz megtapasztalni a környezetben fellelhető tisztaságot és szépséget. A Vastagbél működésének köszönhetően tudjuk kiüríteni az összes szemetet testi és szellemi szinten.

 A Tüdő és az inspiráció

Ebben az évszakban többről van szó, mint a dolgok puszta elengedéséről – ez az ideje a tisztaság befogadásának is. Ősszel a levegő felfrissül. Gondoljunk bele, milyen felébredni egy eleven őszi napon, amikor megtöltjük tüdőnket a tiszta, hűvös őszi levegővel. A Tüdő, a Fém elemhez tartozó másik szerv segítségével tudjuk befogadni a tisztaságot és az újat. A friss levegő belélegzésekor a természet inspirációval adományoz meg minket. A klasszikus kínai orvoslásban a Tüdőt úgy jellemzik, mint a „tiszta Égi Qi befogadója”.

A Tüdő és a Vastagbél egy csapatként dolgozik – az egyik befogadja a tisztaságot, a másik kiválasztja a szemetet. Ha ezek a szervek nem látják el megfelelően munkájukat, szembesülhetünk a Tüdő és a Vastagbél fizikai gyengeségeivel, ami hörghurut, légszomj, köhögés, allergia, orrdugulás, tüdőtágulás, megfázás, torokgyulladás, szorulás, hasmenés, renyhe működésű vastagbél vagy alhasi fájdalom formájában nyilvánul meg. De mi történik az elménkkel és a szellemünkkel, ha a szemét egyre csak halmozódik és képtelenek vagyunk befogadni a tisztaságot? Hogy érezhetjük magunkat ebben az esetben? A nyugalom és az inspiráció, a spontaneitás és az üdeség helyett szomorúság és makacsság lesz úrrá rajtunk (az elengedés hiánya), elszigeteltség és negativitás. Mindennek a sötét oldalát látjuk, és csak azt vesszük észre, ami nehezen megy. 

Ahogyan a fém értéket jelent a föld számára (arany és ezüst, ásványok és nyomelemek), a bennünk található Fém elem jelenti az önértékelésünket. Mindannyian csodálatos teremtmények vagyunk, sokkal értékesebbek és különlegesebbek, mint bármi, amit valaha véghez tudtunk vinni; mindannyiunkban működik egy sajátos és felbecsülhetetlenül értékes teremtő erő. Így amikor a Fém energiánk kibillen egyensúlyából, nem látjuk értékeinket; és kárpótlásul olyasmit keresünk, ami növelheti értékünket: beosztás, pénz, hatalom, hódítások – önmagában egyik sem jó vagy rossz, de az ezekre irányuló hajszánk a Fém egyensúlyzavarának a megnyilvánulása. Ráadásul miután megszereztük magunknak ezeket a dolgokat, továbbra is elégedetlenek maradunk. A Fém egyensúlyhiányos ember külső tiszteletre, minőségi tárgyakra és elismerésre vágyik, mert nincs tisztában belső értékeivel. Ezeknek az embereknek nehezükre esik az elengedés, mert saját értéküket „dolgokhoz” kötik – teljesítmény, kapcsolatok, gyűjtemények, vagyontárgyak és nézetek sorakoznak az elme telezsúfolt padlásán.

Azok pedig, akikben egyensúlyban van a Fém elem, nem törődnek a külső elismeréssel, a külvilág visszajelzései nem befolyásolják önértékelésüket, mert az szilárd belső alapokon nyugszik. 

 

Dr. Németh István, belgyógyász, akupunktúrás orvos

Neil Gumenick alapján

shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres