Beszélgetés Mezősi Annával.
A nyugati világban sokan létbiztonságban élünk, táplálékbőség vesz körül, szexuális késztetéseinket soha ilyen szabadon nem élhettük ki. Mégis mi hiányzik? Miért nem találjuk a boldogságot, a belső békét? Tudunk-e élni ezzel a rengeteg lehetőséggel, amit nyugati társadalmunk kényelmes élete lehetővé tesz? Tudunk-e valami többet kihozni ebből a kényelmes, de spiritualitását nagyrészt elvesztett életből, mint létünk puszta reprodukálását?

Hogyan kerülhetnénk közelebb a sokak által hiába keresett boldogsághoz?

Az első, és egyik legfontosabb szempont az elfogadás. Látszólag magától értetődő, mégis sokszor találkozunk a hiányával, akár az önmagunkhoz való viszonyulásban, akár nyugati, akár alternatív terápiák során. Az elfogadás ebben az esetben azt jelenti, hogy az lehetek, aki vagyok. Teljes értékű ember vagyok a problémáimmal együtt, amelyekben akár külső segítségre is szükségem van. Nem kell bűntudatot éreznem miattuk. Bármely betegségem egy jelzés, aminek a „leolvasásához” segítséget kérek, de ez egyben lehetőséget is ad a kezembe a változásra.

Másként alakul azoknak a gyógyulni vágyóknak az egészségi állapota, akik így állnak hozzá a problémáikhoz?

Igen, hiszen az egyenrangúság felelősség is. Eldöntik, hogy maguk fognak változni és meggyógyulni. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem folytathatnak mindent úgy, mint korábban, mert az „ugyanúgy” ugyanoda vezet. Viszont a kontrollt az életük felett nem is kell átadniuk ismeretlen kémiai erőknek, amelyek aztán életük végéig felülírják testi folyamataikat. Természetesen igénybe vesznek gyógyszereket a változás megsegítésére, de nem érdemes minden belső folyamat megértése helyett gyógyszereket szedni.

Hogyan segíthet ebben a shiatsu?

A shiatsu terápiának az a célja, hogy a hozzánk forduló beteg – kikerülve az adott probléma hullámvölgyéből – nagyobb magabiztossággal, önállóan vigye tovább életét. Egy shiatsu kezelés sokféle módon közvetíti az elfogadást. A legősibb gyógyítási és kapcsolatteremtési móddal, az érintéssel egy olyan szintjét éri el a személyiségnek, amit a legtöbb felnőtt ember már régen elfelejtett. Ezen a szinten az élettapasztalat az, hogy azonos vagyok önmagammal. Nem csupán egy-egy részemmel, hanem az egész lényemmel. Ez biztonságot ad, amelynek alapján fel lehet mérni, hol tartok valójában, mi vezetett idáig. Hol akadtam el, merre tudok továbbmenni?

A terapeuta tudása és tapasztalata természetesen szükséges a konkrét panaszok megoldásához, de legalább ugyanilyen gyógyító ereje van annak, hogy páciensében nem a betegséget látja, hanem a teljes embert a maga egyszeri szépségében. A shiatsu nagy elméleti háttérrel találja meg ezt az értő, elfogadást és támogatást adó érintést. A kínai gyógyászat alapján az önmagunkban megtalált biztonság és harmónia kulcsa a Föld elem, amely emberi létünk tere és középpontja. Az otthonunk léte vagy hiánya, az édesanyánkkal való kapcsolat harmóniája, a biztonságérzetünk és önbizalmunk mind kapcsolatban vannak ezzel az energiával.

Milyen testi-lelki tünetek hívhatják fel a figyelmünket arra, hogy hiányt szenvedünk ezen a téren?

A Föld elem a gyomor és a hasnyálmirigy-lép funkciókörben és szervekben manifesztálódik. Fizikailag a köldök környékén jelenik meg. Itt van az ember energetikai középpontja. Felgyorsult életvitelünk egyik legáltalánosabb jelensége, hogy kimozdulunk a saját középpontunkból. Sokszor ez a középpont már eredendően gyenge. Lehet, hogy az édesanya a magzati lét során nem tudott elég energiát adni a gyermeknek, ugyanis ezt az energiát az élet kezdetén az édesanyánktól kapjuk.

A Föld elem legyengülésével jár a változékony családi helyzet, a válás, a gyakori költözés különösen az élet első hét évében, amikor a gyermek földi létben való otthonosságát a biztos kereteket adó, nem túl változékony környezet teszi leginkább lehetővé. Később az önbizalom kialakulását negatívan befolyásolhatják az iskolai és kortársak közötti kudarcok, fiatal felnőttkorban a saját élet és otthon megteremtésének megkésése. Egész életünk során negatívan hathat a Föld elemre a nem megfelelő minőségű és információ-tartalmú táplálkozás is. Ide tartoznak a Föld körforgásával kapcsolatos ritmusok, az évszakok, illetve a nappal és az éjszaka ritmusa.

Hogyan jelenik meg életünkben a Föld elem egyensúlytalansága?

Ilyenkor a belső bizonytalanság miatt életünk nem szól másról, mint a biztonság állandó kereséséről külső dolgokban. Túl fontossá válik más emberek véleménye, állandó sikerre és maximális teljesítményre törekszünk, emberi kapcsolatainkat túl szorosra próbáljuk húzni, bizonyos szokásainkhoz vagy tulajdonunkhoz irracionálisan ragaszkodunk. A tragikus ebben az önmagát fenntartó, sőt felpörgető folyamatban, hogy bármennyit teszünk is – sokszor erőnk felett – a vágyott békét és biztonságot sosem érjük el, mert az nem található meg odakint. Minden kifelé irányuló aktivitásunkhoz a Fa elem, a máj és epehólyag funkciókör aktivitása szükséges.

Mit érdemes tudnunk a Fa elemről?

A Fa elem kifelé növekszik, minden irányban kiterjed, mint egy növekvő fiatal fa. Ehhez a Föld és a Víz energiáját használja fel. Tehát a Fa túlzott aktivitása legyengíti a Földet. Minél inkább megpróbáljuk tetteinkkel a külvilágban elérni a biztonságot, annál inkább legyengítjük a Földet, amelyre a leginkább szükségünk lenne a biztonság átéléséhez. A kör itt bezárul, és ezért jelenthet hatékony segítséget egy shiatsu kezelés, amely a Föld megerősítésével megtöri ezt a rossz kört.

Visszafordít önmagunkhoz, segít, hogy energiáinkat megújítsuk belső középpontunkban, és az addigi tapasztalatokat feldolgozva, „megemésztve” menjünk tovább. Nagyon fontos személyes fejlődésünk során, hogy megtanuljunk kommunikálni belső világunkkal is, ahelyett, hogy önazonosításunkat folytonosan a külső világban tartjuk, és az ott elért teljesítmények alapján alkotunk képet önmagunkról. Ha a külső támasztékaink, társadalmi, anyagi és családi helyzetünk, egészségünk, testünk meg is változik, még mindig marad egy részünk, ahová visszahúzódva megtarthatjuk emberi méltóságunkat fájdalmas élethelyzetekben, illetve felkészülhetünk a nagyobb, az egyszeri földi léten átívelő utazásra.

shiatsu-logo
0
    0
    Kosár
    A kosár üres